U trendu

Neke opasnosti od savremene tehnologije (1)

Postoje neke tehnološke "igračke" koje veliki broj tinejdžera uzima zdravo za gotovo – i ne samo to, obožava ih i ne može da zamisli život bez njih. Na primer, mobilni telefon, koji tinejdžeri često i ne isključuju, a najvećim delom ga koriste za slanje i primanje SMS poruka. Koliko su te poruke stvarno bitne? Nekad i jesu, ali da li je stvarno neophodno drugaricu na svako pola sata pitati šta radi? Dobro, mogao bi neko da se upita, možda i gubite vreme na nepotrebne poruke, ali vam je zabavno i vreme koje gubite je vaše – vaše je pravo da sopstveno vreme upotrebite onako kako vam se dopada. Međutim, nije stvar samo u gubljenju vremena – ugrožavate i svoje zdravlje.
Postoje dečaci i devojke koji su u stanju da za 30 sekundi otkucaju 80 slovnih znakova. A postoji i jedna mlada Australijanka – trenutno apsolutni šampion – koja, koristeći samo palac desne ruke, otkuca i 200.000 slova mesečno. Kul? Ne baš, jer takvo besomučno kucanje izaziva bolest "de kerven" – prst nekontrolisano poskakuje, jer su se preterano i neprekidno naprezale tetive koje pokreću palac (te tetive, kao i sve ostale, i te kako mogu da se upale i pored toga što vam prst nekontrolisano poskakuje, to i prilično boli). Statistike pokazuju da se u poslednjih pet godina, naročito kod mlađe populacije (to jest, vas) učestalost ovog poremećaja uvećala za 15-20 odsto.
Kako prepoznati da problem počinje? U početku, javlja se bol sličan probadanju, a s vremenom se pojačava i može da dovede do paralize palca. Kako sprečiti da do toga dođe? Veoma jednostavno – čim vas zaboli, na nekoliko dana (ili, još bolje, nekoliko nedelja) prestanite s ispisivanjem poruka na mobilnom. Ali, vi toliko volite da se dopisujete, i vaši prijatelji isto, izgubićete ih ako ne budete slali poruke! Sad, da li biste radije da izgubite prst? Kakvi su to prijatelji koji će vas napustiti ako im neko vreme ne šaljete poruke, a i dalje se družite s njima?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar