U trendu

Neke opasnosti od savremene tehnologije (2)

Problem sličan bolesti poskakujućeg prsta može da nastane i od prekomerne upotrebe miša (mislimo na kompjuterskog miša, naravno, ne na malog glodara pred kojim se žene u crtaćima penju na stolicu). Tada može da dođe do „kompjuterske šake“, kada se upale tetive koje palac spajaju sa zglavkom ruke (to je poremećaj od koga mogu da pate i osobe koje sviraju žičane instrumente, kao što su harfa i violončelo). Prvo se osećaju žmarci između prva tri prsta, a s vremenom može da dođe i do gubitka funkcije šake, to jest, do paralize. I to nije nemoguće izbeći – čim žmarci počnu, potrebno je odmoriti ruku (često je neophodno uzeti i neki lek protiv zapaljenja) i ubuduće češće praviti pauze u upotrebi miša, po mogućnosti, i malo izmasirati šaku.

Još jedna nezgodna, a veoma omiljena „stvarčica“: portabl muzički uređaji (vokmen, i-pod, CD i MP3 plejer). Mnogi tinejdžeri vole da muziku s ovih uređaja puštaju veoma glasno – buka prelazi 80 decibela, što, ako takvu muziku slušate po nekoliko sati dnevno (kao što mnogi rade), znači da ste u velikoj opasnosti da ogluvite. Prvi znak nevolje su nekakvi čudni šumovi u ušima, kao zviždanje i osećaj zaglušenosti (a niko ne zviždi niti se nalazite u tunelu), i ti znaci umeju da potraju i po nekoliko dana. Dobra vest je da kada se odmorite od buke, ovi čudni šumovi nestaju, ali ako nastavite sa slušanjem preglasne muzike, sluh će vam garantovano oslabiti, a s vremenom (i to znatno pre nego što ostarite!) ćete ogluveti.

Uplašili smo vas? Odlično – to znači da ćete biti motivisani da malo pripazite. Da ne bude zabune, smete vi i da koristite mobilne za slanje poruka i da sedite za kompjuterom i da slušate muziku – samo ne preterujte s količinom i ne preterujte s bukom. Ako preterate, lišićete sebe upravo sredstava koja su vam neophodna za uživanje u omiljenim vam napravicama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.