Neke uloge snova

Sigmund Frojd je rekao da su snovi carski put u nesvesno. Snovi, zapravo, nemaju samo jednu ulogu već više njih, a svaka od tih funkcija vam na neki način pomaže. Evo nekih uloga snova.
Jedna od uloga snova, o kojoj smo već pisali, jeste da vas sačuva u stanju spavanja, to jest, da spreči da se probudite. To se dešava kada spolja dopire neki nadražaj koji bi mogao biti shvaćen kao opasnost i signal da treba da se probudite, bezbednosti radi – ali onda vaš mozak zaključi da opasnost nije toliko velika da zahteva da ste budni, i da vam je u tom trenutku odmor koji pruža spavanje potrebniji. Tipični primeri su buka (pa ćete sanjati da je neko glasno pustio muziku, ili da televizor nikako ne možete da isključite) ili hladnoća (otkrili ste se, ali nije baš jezivo hladno, pa se ne probudite već samo sanjate da ste, recimo, bez odeće na snegu). Ukoliko ste jako iscrpljeni, zbog bolesti ili nečeg drugog, može se desiti da se ne probudite ni zbog onoga zbog čega biste se inače probudili, kao što je puna bešika, jer vaš organizam zaključi da vam je san potrebniji od društveno prihvatljivog načina pražnjenja bešike, pa se tada čak može desiti i da se pomokrite u snu.
Druga uloga snova jeste da vaš mozak dodatno preradi ono što vam se dešavalo u toku dana, naročito ako je to bilo intenzivno i stresno. Tako možete u snu ponovo proživljavati, samo s nešto izmenjenim detaljima, ono što vam se nedavno desilo, dok se vaš mozak trudi da proživljeno obradi i stavi u ispravan kontekst. Ukoliko je bilo nekih intenzivnih i napornih nadražaja pred samo spavanje, recimo, dugo ste igrali za oči napornu igru na kompjuteru, može se lako desiti da i u snu nastavite da je igrate i da se pri tom osećate „polomljeno“ od umora (to vam mozak poručuje da „oladite“ malo s tim i odmorite se).
Još jedna uloga snova jeste obrada podataka, ali ne nužno onih koji su neposredno povezani sa skorašnjim događajima. Što se ovog dela tiče, tu malčice sazrevate i vaš mozak obrađuje i prilagođava podatke o vama samima. Dok su prethodne dve uloge još koliko-toliko bile jasno povezane s realnim sadržajima, u ovom sazrevanje delu lako se može desiti da sanjate neke veoma čudne, neobične, pa i zastrašujuće stvari – i to stvari kojih se uglavnom nećete ni sećati, osim ako se ne probudite baš u toku tog sna ili ako vaš mozak ne zaključi da ste dovoljno zreli da bez psihičke štete podnesete takav san. Recimo, sanjate da imate seksualni odnos s osobom s kojom ga u budnom stanju nikada ne biste imali – to može biti osoba istog pola ako ste heteroseksualni, ili neko s kim ste u bliskom srodstvu, ili neka osoba koja vam je inače odvratna, i što još više uplaši, tokom tog sna osećate veoma intenzivno seksualno zadovoljstvo. Značenje opisanog sna u principu nema nikakve veze s vašim seksualnim sklonostima, već se najverovatnije radi o tome da vam podsvest skreće pažnju na to da se toj osobi zbog nečega izuzetno divite – a za podsvest je seksualno zadovoljstvo samo veoma intenzivno zadovoljstvo i način da vam kaže: „E, ova osoba/stvar/ideja je super!“.

1 komentar
  1. Goran Peruničić

    Uh, dobro je ovo poslednje što je rečeno o seksu. Mnogo puta sam imao takve snove i drago mi je sto to ne znače ništa realno, već imaju preneseno značenje. Inače mi se sviđa tekst, a pogotovo zato što planiram da se bavim psihologijom.

Napišite komentar