U trendu

Nemoj ovo, nemoj ono

Maltene svako dobija savete o tome šta sve ne bi trebalo da radi, bez obzira na to koliko godina imao. Ipak, to je najviše izraženo dok ste još uvek mladi i pod starateljstvom svojih roditelja – i može da vas izluđuje kad vam svaki čas brane nešto.
Pored toga što vam roditelji brane sve i svašta, vi se bunite, oni nastavljaju da vam brane, i s raznih drugih strana dobijate savete (ili gnjavažu, zavisi kako to vidite) o tome šta sve ne treba da radite. Te nemoj ovo, te nemoj ono… A vi se pitate kad ćete, ako nećete sad, dok ste toliko mladi. Valjda mladost tome i služi, između ostalog, da isprobavate sve i svašta, ne da se stalno od nečega suzdržavate i ništa ne isprobate niti proživite?
Zabrane koje dobijate, kao i saveti šta da ne radite, najčešće su u najboljoj nameri. Zato što su oni koji vam savete daju neretko na sopstvenoj koži iskusili koliko je nešto štetno, koliko bi moglo da vas povredi, a svaka dobronamerna osoba, naročito vaši roditelji, koji brinu o vama, želeće da budete zaštićeni. Niko vam takve savete ne daje kako bi vam zagorčao život.
Baš lepo, ali vi ne želite da, tako zaštićeni, umrete od dosade? Nije ni potrebno da se sve vreme dosađujete. Samo budite oprezni. Poštujte roditeljske preporuke i zabrane – govore vam za vaše dobro – a kad isprobavate nešto što vam je novo, budite veoma pažljivi i prethodno razmislite o mogućim posledicama i o tome koliko ste spremni da se suočite s njima ("neće valjda mene, nisam valjda toliki baksuz", nije dobar način razmišljanja – mnogi koji tako razmišljaju otkriju da jesu baš takvi baksuzi).
Ako do kasno ostajete kad izlazite i vraćate se sami, možete biti napadnuti i povređeni, da i ne govorimo da bi hronična neispavanost, ukoliko redovno ostajete do kasno, imala ozbiljne negativne posledice po vaše zdravlje i po vaš kompletan život. Droga, alkohol i cigarete mogu vam trajno oštetiti organizam, nekada i sa smrtnim ishodom, i to ne nužno tek kad ostarite, već u mladim godinama. Jedan jedini seksualni odnos bez zaštite (kondoma) može dovesti do dobijanja polno prenosive bolesti i/ili neželjene trudnoće. I tako redom.
Mladi ste i naravno da treba da živite i proživite i isprobate mnogo toga. Samo, molimo vas, prvo uzmite u obzir moguće posledice, kako ne biste zažalili što ste uradili to što ste uradili.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar