Ništa bez učenja

Učenje, kakva je sad to tema usred leta? Jedva ste čekali da završite sa školskim obavezama i odmorite se od njih! Knjigu – osim nekih zanimljivih, koje nemaju veze sa školom – ne nameravate ni da pipnete dok vas ponovo ne uteraju u školske klupe. Zato, što se vas tiče, ako nameravamo da vam pričamo o tome kako bi trebalo da i u toku leta obnavljate školsko gradivo, možemo slobodno da odustanemo. Ne, brinite – ovaj tekst nije o tome (mada, jeste korisno obnoviti gradivo, bar iz onih predmeta koji će vam i dalje biti potrebni).

Mnogi smatraju da jednom kada završe sa školovanjem (koliko god ono trajalo), prestaje period učenja u njihovom životu. Međutim, nije tako, izuzev ako pojam učenja ne povezujete isključivo sa školskim klupama. Kada učite da vozite rolere, takođe učite nešto. Dok učite da koristite fotoaparat i kako da vam slike ispadnu baš „kul“, i to je učenje. Čak i kad čitate ovakve tekstove, opet učite nešto – saznajete nešto novo.

U toku celog života učićete nešto novo – i biće vam neophodno da učite. Kada odrastete i nađete posao, opet ćete stalno morati da učite i da se usavršavate; ako to ne budete radili, ako vas bude mrzilo da učite, izguraće vas oni koje nije mrzelo, koji su nastavili da se poboljšavaju, dok ste vi ostali na istom mestu. U većini firmi postoje kursevi ovoga ili onoga za zaposlene i inteligentni iskoriste te kurseve – em će naučiti nešto što im može pomoći u poslu, em će biti zapaženi kao oni koji rade na sebi i trude se. Oni inteligentniji neće se ograničiti samo na takve kurseve, već će razmisliti koje bi im još znanje moglo biti korisno u poslu i potruditi se da ga steknu.

Sticanje novih znanja ne odnosi se samo na ono što je neophodno za posao i uspešno građenje karijere. Učite i da kuvate, na primer, i nalazite nove recepte koji vam deluju zanimljivo – to je jako zgodno ako želite da uvek jedete ono što volite i da ne zavisite od toga da vam neko drugi sprema hranu (i da to ispadne nešto što vam se baš i ne dopada). Nađete neki hobi koji vam se dopada, pa i o tome učite jer vam je zadovoljstvo da učite o nečemu što vam je zanimljivo (a ako ste dovoljno dobri u hobiju, i od toga možete napraviti izvor prihoda). Ukratko: šta god radili u životu, kojim god putem da se zaputite, ukoliko želite uspeh na bilo kom planu, biće vam neophodno da nešto učite.

Zato, možda ne bi bilo loše da se naviknete na to da o učenju ne razmišljate kao o dosadnoj obavezi koje jedva čekate da se otarasite (načekali biste se – do kraja života). Razmišljajte o učenju kao o sredstvu da dođete do željenog cilja – kakve god ciljeve da imate, njihovo postizanje uključiće i neku dozu učenja. Još bolje: razmišljajte o učenju kao o nečemu zabavnom i zanimljivom (kao što vam je bilo zanimljivo da naučite da vozite rolere ili bicikl) – tako ćete najviše uživati, plus postići najveći uspeh.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.