U trendu

Ništa vam nije jasno u školi

Jedan od problema s kojima se neki suoče u školi jeste taj da im ništa nije jasno. To može da bude priličan problem – kako da nešto naučite, kako uopšte da pratite nastavu, kad ništa ne razumete? Odgovor je: pitajte. Neko će već znati odgovor.
Kad duže vreme ne pratite nastavu, već za vreme časa dremate, pričate s prijateljima, razmenjujete SMS poruke ili bežite s časova, teško da ćete na nekom času moći lako da pratite nastavu (ovo pod pretpostavkom da nastavnik predaje, da vam ne kaže samo da pređete od te do te strane iz udžbenika za sledeći čas). Neke je sramota da pitaju ono što ne razumeju i da time pokažu svoje neznanje. A neki ne znaju ni odakle bi uopšte počeli da pitaju – osećaju se kao da su pali s Marsa, i to pravo na glavu, i nemaju pojma šta se tu dešava.
Nemojte da vas bude sramota – niko ne zna sve, a ne možete da naučite ako ne pronađete odgovore. Ima onih koji su bez problema u stanju da se snađu samo s udžbenikom, počnu od početka i idu dalje; mogu i iz drugih knjiga, kao i s Interneta, da dodaju podatke. Ali, ne umeju svi tako. Nekima je potrebno postupnije.
Kad neki deo gradiva ne razumete, krenite od početka tog dela. Ne ide vam samo iz knjige, neki pojmovi vam nisu jasni? Pokušajte da pronađete na Internetu. Ni tako vam ne ide, previše je toga što ne znate? Pitajte.
Pitajte svog nastavnika da vas posavetuje kako da naučite sve to što ste propustili. Jeste, priznaćete time da ne znate – ali će nastavnik videti da se trudite i da pokušavate da nadoknadite propušteno, a većina nastavnika to ceni i pomoći će vam. Možete i da pitate prijatelje, ili nekog od najboljih đaka, za koje znate da im taj predmet ili predmeti dobro idu, da vam pomognu. A ako sve to nije dovoljno, možete pokušati i s dodatnom nastavom, u školi ili van nje.
Suština je da se ne morate osećati izgubljeno, da na časovima ne morate da imate osećaj kao da ste s druge planete. Ako pitate, i ne prestanete da pitate dok sve ne razjasnite, uspećete to da savladate – i vrlo je verovatno da ćete se kasnije pitati zbog čega vam je to bio toliki problem, kad je zapravo vrlo jednostavno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.