U trendu

O tamponima za neupućene (1)

Kada dobije menstruaciju, devojka se, između ostalog, suoči s dilemom – ulošci ili tamponi? Po nekim osobinama tamponi deluju zgodnije, ali se o njima i manje zna, plus postoje i neke predrasude (o njima smo već pisali). Zato, evo najosnovnijih stvari o korišćenju tampona.
Tamponi se koriste tako što se postavljaju u vaginu. Proizvode se u različitim veličinama, a one najmanje, takozvane „mini“, mogu da koriste i devojke koje nisu imale seksualne odnose. U svakom pakovanju tampona postoji detaljno uputstvo za upotrebu, sa sličicama koje vam sve pokazuju, kao i s upozorenjem o toksičnom šok-sindromu, izuzetno retkoj, ali potencijalno smrtonosnoj posledici korišćenja tampona.
U nekim pakovanjima tamponi idu zajedno s aplikatorom koji olakšava postavljanje tampona, ali vam on nije zaista neophodan – tampon se, jednom kad se naviknete, lako postavlja i bez njega. Pre postavljanja tampona obavezno operite ruke, kako se ne biste inficirali, a zatim s tampona skinite zaštitnu foliju. Na dnu tampona je skupljen končić, izvucite ga i nipošto ga nemojte odseći, jer ćete uz njegovu pomoć, kad za to dođe vreme, izvaditi tampon. Da biste stavili tampon, budite u položaju koji vam je za to najzgodniji (nekim devojkama je lakše da to obave dok stoje, nekima dok čuče ili dok sede na WC šolji – ovo poslednje, teoretski, može da bude problematično zbog higijene). Tampon uhvatite sa dva prsta za donji kraj (onaj gde je končić koji, nakon što ga izvučete, treba slobodno da visi s tampona), gurnite u vaginu, i gurajte dok ga više ne budete osećale (u principu, dok vam prvi članak prsta ne bude u vagini – sve ovo zvuči kao da se dugo radi i kao da je komplikovano, ali kad probate, traje nekoliko sekundi i jednostavno je). Ako ste tampon pravilno postavile, u roku od nekoliko sekundi trebalo bi da ga više ne osećate – ako nije tako, gurnite ga malo dublje. Končić ostaje da visi iz vagine, i to je normalno, jer tampon vadite tako što ga povučete za končić.
Sutra ćete moći da pročitate o tome koliko često treba menjati tampone, kao i o mogućim posledicama korišćenja tampona po zdravlje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)