Očekuju da briljirate u školi

S početkom nove školske godine za neke tinejdžere krenu i obnovljena očekivanja njihovih roditelja, očekivanja koja mogu dovesti do toga da budete pod velikim pritiskom, jer se plašite da možda nećete uspeti da ih ispunite.
Dodatni problem je ako roditelji žele da vi vredno učite kako biste imali super ocene i upisali fakultet koji oni žele da upišete, a koji vas jednostavno ne zanima. Ali, sada ne govorimo o tome, već o situaciji da roditelji žele da vi briljirate u školi, da imate sve petice (ili nešto slično tome), a vi niste sigurni možete li ta očekivanja da ispunite, i smeta vam taj pritisak. Šta tad?
Setite se da drugi mogu sve i svašta da očekuju od vas, ali da je najbolje što vi možete da date sve od sebe – pa kako ispadne. Nekad zaista imate super ocene, pa i nagrade, a nekad ne. I to je u redu. Vaši roditelji vam žele dobro, i žele da imate dobre ocene vas radi, kako biste kasnije bili uspešni u životu, ali čak i ako vam ocene budu slabe, nije isključeno da ćete na neki drugi način postići uspeh u životu – ono što vi smatrate uspehom, ono što vi želite.
Ukoliko vam roditeljski pritisak smeta, pokušajte da o tome razgovarate s njima. Recite im da znate da vam oni misle samo najbolje, i da ćete vi zaista dati sve od sebe, ali da vam smeta pritisak pod kojim ste i da se plašite da bi taj pritisak mogao dovesti do toga da se slabije pokažete. Moglo bi se desiti da vas razumeju i da malo "olabave".
Šta ako to ne uspe? Onda vam ne preostaje drugo nego da nastavite da se trudite koliko možete – i da povremeno podsećate sebe da, ma kako vam to sada delovalo, kroz nekoliko godina, ili kad odrastete, to kakve ste ocene imali u tom-i-tom razredu neće biti bitno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.