Odbiti neželjeni seks (1)

U velikom broju ljubavnih veza će pre ili kasnije doći i do želje za seksom, pa i do pokušaja da se seks ima. Nije nikakva retkost da za seks ne budu spremni oboje, da jedno pritiska drugo, i da dođe do seksualnog odnosa koji jedno zapravo ne želi. Da se to ne bi desilo, neželjeni seks treba odbiti.
Neželjeni seks nije samo onaj kada vi ništa te vrste ne želite, čak vam je i za "filmsko" ljubljenje rano, ne osećate se spremno. Neželjeni seks je i onaj kada ste radoznali u vezi s celom stvari, ljubite se, mazite se, dodirujete i intimne delove tela, osećate uzbuđenje i prijatnost i malčice strah – i još uvek se ne osećate spremno da idete do kraja. Neželjeni seks je i bilo šta između ta dva. I uvek imate pravo da odbijete. Kako to učiniti?
Duboko udahnite i recite dečku ili devojci da ne želite seks ili recite: "Ne želim da idem dalje od ovoga". Upotrebite koje god reči da želite (bez uvreda i grubosti, naravno), bitno je da njihova jasna i nedvosmislena poruka bude da ne želite seks. Ukoliko te reči izgovarate usred ljubljenja, maženja, petinga, prekinite s akcijama fizičke bliskosti kako biste podvukli ono što ste rekli; ukoliko ne prekinete, šaljete konfuznu poruku. Ako vam je, recimo, ruka i dalje između nogu dečka ili devojke i mazite ih tu dok govorite da ne želite seks, vaša poruka je zapravo: "Želim seks, ali da me pre toga još malo nagovaraš".
Budite spremni za to da će vaše odbijanje biti dočekano pitanjima i primedbama; budite spremni da na pitanja odgovorite i da ne popustite pod pritiskom. Mirno objasnite zbog čega ne želite da vodite ljubav u tom trenutku. Ne dopustite da vas pokolebaju protivargumenti – to što ste u prethodnoj vezi imali seksualne odnose, a u ovoj se još uvek ne osećate spremno je sasvim u redu, baš kao što imate pravo da odbijete i ako ste sa sadašnjim dečkom ili devojkom već vodili ljubav – niste dužni da imate seks svaki put kad se to od vas traži.
Sutra pročitajte još neke savete u vezi s odbijanjem neželjenog seksa, kao i šta učiniti ako vaše "ne" ne bude prihvaćeno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.