U trendu

Odrasli ne shvataju ozbiljno vašu muziku

Nije nikakva novost da stariji ne shvate ozbiljno tinejdžere, kao što nije ni novost da to može prilično da iznervira. Pitanje je samo kako učtivo odgovoriti na patronizirajuće komentare tipa: „Ti si u bendu, to je baš simpatično, sigurno se lepo zabavljate“.
Recimo, tinejdžerka ste i imate svoj pank bend. Pored toga što vas stariji ne shvataju ozbiljno jer ste tinejdžerka, ni oni nešto mlađi vas ne shvataju uvek ozbiljno jer su u pank muzici momci češći od devojaka. A vama je vaš bend nešto što shvatate zaista ozbiljno, nije ništa u stilu „ja i moja ekipa se malo zezamo“, imate planove za budućnost. Čak vam i ne ide loše, imali ste neke svirke, možda ste uspeli nekako i ceo album da snimite. Da, znate da je bavljenje takvim poslom krajnje nepouzdana stvar, da se vrlo lako može desiti da ne uspete. I to je razlog više da vas snishodljive primedbe nerviraju – dobro bi vam došlo malo podrške, a ne da vam stalno govore, manje-više, da ste dete.
Nije da se neko buni što ste u bendu, ni što redovno imate probe i ulažete puno truda u sve to. Naprotiv. Dobijate vi pohvale od starijih za trud, svi odobravaju to što radite. Samo, to su pohvale tipa „mora da vam je jako zabavno“, kao da ste dečica koja se samo igraju. Bude i komentara tipa da je baš lepo što se time bavite, mnogo bolje to nego da se drogirate ili budete kriminalci. I šta da im kažete, a da ne dreknete na njih da prestanu da vas tretiraju kao dete?
Nemojte da dreknete niti da budete nepristojni, ništa ne postižete time. Samo biste ih učvrstili u uverenju da ste derište i da je to čime se bavite nešto čime se dečica igraju. Kada vam kažu da je to što radite baš zabavno, mirno odgovorite da je to za vas mnogo više od zabave, da veoma volite svoju muziku i da o njoj razmišljate kao o profesiji. Recite i da ste svesni da je uspeh tu veoma neizvestan, ali da ne dopuštate da vas to obeshrabri. A tek nakon toga (tako će efekat biti veći) ih obavestite o uspehu koji je vaš bend već imao (samo neka to bude o stvarnom uspehu, ne o svirci pred petoro ortaka i dva slučajna prolaznika).
Da li će to sve ubediti u vašu ozbiljnost? Ne, jer ima ljudi koji su slepo uvereni u šta god da su slepo uvereni, i ne možete ih navesti da promene mišljenje. Neki će ostati u uverenju da je to samo igra za dečicu, i tome dodati da ste vi osetljivi na to, pa će se suzdržati od komentara o zabavi. Ali, neke ćete navesti da razmisle o onome što ste rekli i da vas vide u drugačijem svetlu, kao nekog koga bi trebalo shvatiti ozbiljnije nego do tada. I to je uspeh.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.