U trendu

Održavanje odeće s perlicama

Ove sezone veoma su popularne suknje i drugi odevni predmeti s perlicama, štrasom, komplikovanim vezom… Ukoliko su ukrasi diskretni, ovakva odeća može se nositi svakog dana, i u školi i van nje. Ako su ukrasi upadljiviji, tu su žurke, kafići, izlasci s momkom, izlasci u klubove i/ili diskoteke gde želite da budete primećeni – što vam ovakva odeća omogućava. Sad, taj „kul“ izgled je super; ono što nije super jeste glavobolja koju vam ovakva odeća zadaje kada je treba oprati. Ako neko od starijih u vašoj kući ima vremena i volje da vam takvu odeću pažljivo opere, odlično – ali ako takvog nema, bolje je da naučite da je održavate sami, nego da bude ćušnuta zajedno s ostalim prljavim stvarima u veš-mašinu pa da pola ukrasa pootpada s nje.

Dakle, kako održavati odeću s perlicama ili štrasom? Što se pranja tiče, najbolje je da je operete rukom (zamolite mamu ili već nekog da vam pokažu kako se to radi). Ako ručno pranje baš nikako nije moguće, operite takvu odeću u mašini, ali na niskoj temperaturi ili na programu za pranje osetljivih tkanina. Ne bi bilo loše da takvu odeću pre mašinskog pranja stavite u neku platnenu vreću – u slučaju da neki od ukrasa otpadne, mogao bi da izazove kvar veš-mašine. Kada u mašini perete odeću sa štrasom ili perlicama, nipošto nemojte da koristite centrifugu; ovakva odeća ne sme se ni sušiti u mašini za sušenje veša.

Jipi, oprali ste odeću, muke su (za ovaj put) prošle! Ne baš. Treba je osušiti. Najbolje je da je opružite na ravnoj površini – ispod i preko nje trebalo bi da bude po peškir, oni će upiti vodu. Ne, ni to još uvek nije kraj. Ovakva vrsta odeće često se prilikom sušenja izgužva oko dekoracija – da se to ne bi desilo, opeglajte je pre nego što se sasvim osuši. Peglanje oko ukrasa je najpipaviji deo posla i tada je preporučljivo podesiti peglu na najnižu temperaturu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.