U trendu

Oprezno s golišavim slikama

Čini se da postoji trend među nekim tinejdžerima da svom momku ili devojci pošalju preko mobilnog svoju golišavu sliku. To je prilično loša ideja, jer nikada ne znate gde će ta slika završiti, kao što sve veći broj (uglavnom) devojaka otkriva.

Najčešće, momci budu ti koji od devojke traže da im preko mobilnog pošalje svoju golišavu sličicu. Neke devojke odbiju, i ostanu pri tome. Neke devojke u početku ne pristaju, ali dečko insistira, svašta im priča, pa na kraju pristanu. Neke pristanu vrlo brzo, iz želje da udovolje dečku, iz straha da ga ne razočaraju i da ih ne ostavi. Nemali broj devojaka koje tako pošalju svoju sliku se pokaju, jer ta slika ne ostane samo na mobilnom njihovog dečka.

Različite stvari se dese – raskid, pa nezadovoljni bivši dečko šalje tu sliku svima koje zna, ili je okači na internet, i devojci se onda svi smeju i nazivaju je ružnim imenima. Ili, njih dvoje raskinu, on se neko vreme pristojno ponaša, ali kad ona nađe novog dečka, tad počne da šalje njenu golišavu sliku unaokolo.

Ili… Koja god da je varijanta, ishod je vrlo sličan: veoma veliki broj ljudi vidi golišavu sliku te devojke, neki je sažaljevaju, neki je ismevaju, neki je vređaju. I ona jako, jako želi da nikada nije napravila taj snimak niti poslala tu sliku. Ili se slična stvar desi momku – statistički gledano, takve stvari se ređe dešavaju momcima, ali se nekad dese i njima. I ni njima se ne dopadne da cela škola i okolina saznaju kako oni izgledaju goli.

Najbolje rešenje? Nemojte praviti golišave snimke. Vi sada volite osobu sa kojom ste i verujete joj, ali da li ste zaista sigurni da ćete sa tom osobom ostati do kraja svog života i da ona ni u jednom trenutku neće poželeti da učini nešto glupo ili ružno? Toliko sigurni da ste voljni da rizikujete da vašu golišavu sliku vidi cela škola, a možda, ako dospe na internet, i vaši roditelji, nastavnici, svi? Ima onih koji su jako umešni u nagovaranju, i ne prezaju od laži; nemojte nasedati na to. Recimo, jednoj devojci se desilo da je, kad je imala 13 godina, bila sa dve godine starijim dečkom, on joj je rekao da sve njegove vršnjakinje šalju takve slike, ona je htela da i sama deluje starije, ne kao neka klinka – a kad je i ona napunila 15 godina, shvatila je da ne šalju sve petnaestogodišnjakinje svoje golišave slike, i osetila se jako glupo što je poverovala tom momku.

Ne nasedajte na takve zahteve, ni na provokacije da ste čudni ili klinka ili klinac ako ne želite to da uradite. Razmislite: koja bi vam pristojna osoba uopšte tražila tako nešto? I zašto? Šta fali normalnim slikama, onima za koje vam ne bi smetalo da ih vidi cela škola, vaši roditelji i nastavnici?

Najbolje je ne napraviti takve snimke čak ni da ih imate samo u svom mobilnom – dešavalo se već da neko devojci otme mobilni i pošalje sliku unaokolo.

Ukratko: ako to nije slika koju biste mirno pokazale drugaricama, mami, tati, celoj školi, nemojte da je napravite. Većina koja postupi suprotno pre ili kasnije se pokaje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.