U trendu

Oprostiti nakon što ste povređeni

Svako nekad bude povređen. Ne kažemo da treba da zaboravite na to i pravite se da se ništa nije desilo, ali bilo bi dobro oprostiti – sebe radi, kako biste vi mogli da nastavite dalje. Samo, kako to učiniti, kad ste još uvek povređeni?
Za početak, setite se onoga što se desilo, setite se onoga što vas je povredilo. Prihvatite sva osećanja koja imate povodom toga. Recimo, moguće je da ste svesni toga da vas boli, da ste povređeni, da ste tužni, ali da ne priznajete sebi da ste i žestoko besni – priznajte sebi sva svoja osećanja.
Jednom kad ste sebi priznali sva osećanja koja povodom toga što se desilo imate, izrazite ih. Možete pisati o njima, pričati sa svojim prijateljima, ili jednostavno dozvoliti sebi da osećate to što osećate, bez prikrivanja i bez zavaravanja sebe.
Prihvatite odgovornost za sopstvene emocije. Da, povređeni ste, neko vam je učinio nažao, i potpuno je opravdano što se osećate tako kako se osećate. Ali, na vama je da odlučite kada ćete prestati da budete ljuti i uznemireni. To nije do drugih, nego samo do vas.
Razgovarajte s osobom koja vas je povredila i recite joj tačno kako se osećate zbog onoga što vam je učinila. Sasvim je moguće da se nećete osećati spremno da oprostite i da krenete dalje dok ne osetite da vas ta osoba razume, da ste joj stavili do znanja kako vi vidite stvari. Takođe, pokušajte da razumete i kako ta osoba vidi stvari. Ne kažemo da morate da se složite – naravno da ne morate – ali je po vas korisno ako i vi nju razumete. Vi iz toga učite, i kasnije možete bolje da se čuvate.
Biće vam potrebno i da povratite veru u odnos s tom osbom, ukoliko ne nameravate da ga u potpunosti prekinete. Jasno i nedvosmisleno se dogovorite kakvo će ponašanje od sada biti prihvatljivo. I donesite svesnu odluku da oprostite, i saopštite tu odluku toj osobi. Nakon što to učinite, dajte sve od sebe da zaista nastavite sa svojim životom, ne da se u beskraj "žderete".
Šta ako ste toliko povređeni da ne želite više nikakav odnos s tom osobom? Onda prekinite svaki odnos s njom, kako ne bi mogla ponovo da vas povredi – ali i oprostite ono što je bilo, kako ne biste sami sebi trovali život.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar