Pirsing, da ili ne? (2)

Obavezno se raspitajte da li studio ima sve potrebne dozvole za rad i da li su zaposleni kvalifikovani (i da li o tome imaju i potvrdu). Nemojte se stideti ovakvih pitanja – profesionalcima će biti drago da vam odgovore i da se pohvale diplomama i potvrdama koje imaju. Takođe, važno je da znate da osoba koja vam radi pirsing mora da nosi gumene rukavice, da igle kojima će vam probušiti kožu moraju da budu za jednokratnu upotrebu ili sterilisane pred vama, kao i da u studiju za pirsing ne sme da se jede, pije ni puši. Ako bilo koji od ovih uslova nije ispunjen, potražite drugi studio.

Kako se uopšte izvodi pirsing? Prvo vam pregledaju telo, kako ne bi pogodili neku veću venu, a zatim markerom obeležavaju mesta ulaska i izlaska igle na koži. Dobijete anesteziju, a zatim se specijalnim kleštima razvuče koža i probuši sterilnom iglom. Kroz rupu se provuče prstenčić od nerđajućeg čelika (taj prsten je obično malo deblji od prave minđuše). Nakon nekoliko nedelja, u zavisnosti od stepena zarastanja „rane“, ovaj prsten će moći da se zameni pravom minđušom.

Kao što (valjda) znate, pirsing nije bez rizika. Može da proizvede infekcije, alergije, povrede nervnih završetaka, čak i paralizu mišića (sad vam je jasno zašto osobe koje će vam raditi pirsing apsolutno moraju da budu stručne za to što rade). Kod devojaka, pirsing na bradavicama grudi može da dovede do upale mlečnih žlezda i da im onemogući rad, što devojkama može da bude problem jednog dana kad požele decu.

Nadamo se da vas pričom o rizicima nismo uplašili; neophodno je da znate šta sve može da se desi ukoliko se opredelite za pirsing kako biste sami procenili da li je vredno rizika. Da podsetimo još jednom: ako to radite samo zato da bi svi u školi mislili da ste „kul“ i „opasni“, razmislite još jednom. Neće vas samo odrasli (roditelji, nastavnici, rodbina, komšije) „čudno gledati“ ako imate pirsing – i mnogi vaši vršnjaci misliće da ste „uvrnuti“. Ako vam se to dopada, i spremni ste da rizikujete – samo napred!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.