najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Pitajte kad ne razumete

U bilo kom životnom dobu, s vremena na vreme ili i češće, dešava se da nešto ne razumemo. Ono što vrlo često pomaže u takvim situacijama jeste da pitate za objašnjenje, samo što se mnogi stide da to učine ili ne žele da pitaju.
To se može desiti u bilo kojoj životnoj oblasti. Ne razumete nešto na času, ne razumete zašto je neko postupio tako kako je postupio (ostavio vas, povredio vas, oprostio nekome ko ga je baš povredio, ignoriše vas, veseo je i onda kad znate da je u baš gadnoj situaciji…), zašto su neke stvari ovakve ili onakve, ne razumete uputstvo za upotrebu… Mnogo je toga što vam može biti nejasno i što možete da ne znate – kao što poslovica kaže, niko se nije naučen rodio, plus uvek ima mnogo toga novog da se nauči, koliko god stari i puni znanja i iskusni bili.
Očigledno rešenje problema bilo bi pitati. Pitati nastavnika da vam objasni ono što ne razumete, pitati osobu čiji postupak ne razumete da vam kaže zašto je to uradila (pod pretpostavkom da njen postupak ima veze s vama i/ili da vas se na neki način tiče njen postupak), pitati nekog snalažljivijeg da vam pomogne u tumačenju uputstva za upotrebu (kako su neka od njih napisana, nije ni čudo ako ih ne razumete). Mnogi oklevaju da pitaju jer se stide, jer se boje da pokažu da nešto ne znaju, boje se da će biti ismejani, boje se da neće dobiti odgovor nego će samo biti dodatno povređeni…
U velikom broju situacija pomaže kad pitate ako vam nešto nije jasno ili nešto ne znate. Nije nikakva sramota pitati – mnogo je gore i ne pokušati da dođete do odgovora i onda napraviti neku glupu grešku jer vas je bio blam da pitate (recimo, ne znate kako se koristi kondom, ne uspe vam da sami “provalite”, i onda zbog pogrešne upotrebe ili zbog toga što niste ni upotrebili kondom vaša devojka (ili vi, ako ste devojka) ostanete u drugom stanju). U principu, to je kao kad tražite pomoć kad vam je potrebna – ovde vam je kao pomoć potrebno objašnjenje. Mnogi ne vole da priznaju da im je potrebna pomoć, ali je u nekom trenutku potrebna svakom, i nije nikakva sramota tražiti je.
Dakle, ako vam treba neko objašnjenje, o čemu god da se radi, ako nije baš nezgodan trenutak za objašnjavanje – pitajte!

1 komentar
  1. Nataša Gajić

    Ne razumijem zašto sam srećno-vesela kad sam baš u gadnoj situaciji; onda zapišem to nešto i raspoloženje se zamisli nad samim sobom, ozbiljno. Vidim da sam (opet?) od svega odustala, pao mi kamen sa leđa i srca, opet idem linijom manjeg otpora i od svih “mogućnosti” odabrala sam onu pravu, razglabalicu “e, baš ću da ti dođem na čičak” kad me budeš sljedeći put budeš “nazvao”.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike