U trendu

Pitati drugaricu šta nije u redu

Nekad se desi da vidite da nešto s vašom dobrom drugaricom nije u redu; možda i znate s čime to otprilike ima veze, problemi kod kuće, ili u školi, ili s prijateljicom ili dečkom, ali ne znate detalje. Ne želite da se ponašate napadno, a opet, želite nekako da pomognete. Tada je najvažnije pružiti drugarici podršku.
Neretko nije dobra ideja da je direktno pitate šta nije u redu. Umesto toga, pitajte je da li je u redu (samo to nemojte svaki čas da zapitkujete) i stavite joj do znanja da ste tu za nju i da ćete je saslušati ako joj je potrebno da priča s nekim. Često je to ono što je ljudima u takvoj situaciji najvažnije; ako se tako ponesete, osetiće da može da vam veruje i da vam je stalo do nje, što mnogo znači. Kada bude u stanju da govori o problemu, sama će to učiniti – i tako će biti mnogo bolje za nju nego da je zapitkujete i da oseća pritisak da priča o tome, o čemu god da se radi.
Ukoliko deluje kao da samo ćuti i trpi i da joj je zaista teško, možete je pitati da li postoji nešto o čemu bi htela da priča. Ako još i možete da nagovestite da znate da ima problema kod kuće (ili gde već ima problema), to bi moglo da joj olakša da priča s vama i da vam se poveri. Podrazumeva se da priču o njenim problemima nećete "širiti dalje", izuzev ako se radi o zaista krupnom problemu za čije je rešavanje neophodna pomoć odrasle osobe i potrebno ga je rešiti što pre kako vaša drugarica ne bi bila ozbiljno povređena; tada je najbolje obratiti se odrasloj osobi kojoj verujete.
U svakom slučaju, ukoliko osetite žarku želju da je podrobno ispitate i da čujete svaki detalj, zastanite i upitajte se šta vam je važnije: da vi osetite zadovoljstvo kad saznate sve detalje ili da se ona oseti bolje. Radoznalost je potpuno normalna osobina, ali je nekada bolje suzdržati se kako ne bismo povredili drage osobe.
Podržite drugaricu kad možete, budite uz nju kad joj je to potrebno a stvar nije preteška za vas – ona će to umeti da ceni, biće uz vas kad to vama bude potrebno i imaćete divno prijateljstvo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.