U trendu

I PMS ima svojih prednosti – evo i kojih

Ima dana kada se mnoge devojke koje su ušle u pubertet osećaju prilično loše. Ne mislimo na menstruaciju, mislimo na dane pre menstruacije – na predmenstrualni sindrom (PMS), od koga pati veliki broj devojaka i žena. Nemoguće je reći kako će baš na vas uticati predmenstrualni sindrom – neke devojke uopšte nemaju problema, neke ih imaju malo, neke mnogo, a naučnici su registrovali čak 250 različitih simptoma koje žene mogu da dožive u danima pre menstruacije (srećom, ne postoji niko ko ima svih 250 simptoma). Ipak, evo nekih tipičnih simptoma koji vas mogu pogoditi na emotivnom nivou i predloga kako da s njima izađete na kraj.

Pred menstruaciju nivo nekih hormona pada. To se odnosi i na testosteron (muški polni hormon koji se u maloj meri luči i kod devojaka), koji je, između ostalog, zadužen da hrani levu stranu vašeg mozga. To je ona strana koja je zadužena za logiku, matematiku, racionalno. Sve to znači da će vam pred menstruaciju biti aktivnija desna strana mozga, ona osećajnija i kreativnija.

Zbog toga možete biti razdražljivije i sklonije nagloj promeni emocija. Pokušajte da te emotivne skokove preusmerite na kreativnost (može da bude pisanje, slikanje, fotografisanje, pravljenje nečega, ali može i preuređivanje sobe, ulepšavanje ormara, menjanje frizure…). Ako vam to uspe, osećaćete se mnogo prijatnije i zaboravićete na nervozu i razdražljivost.

Pojačana aktivnost desne strane mozga značiće i da ćete biti plačljivije – ali i da će vam intuicija raditi jače nego uobičajeno. Znate već, onaj „osećaj u stomaku“ da će se nešto dobro ili loše dogoditi. Probajte da ne razmišljate o tome koliko ste plačljivi (taj osećaj ume stvarno da bude grozan, rasplačete se zbog sitnice, čak i ne shvatate zbog čega ste se toliko uzrujale), već da se usredsredite na intuiciju. Recimo, ako se desi da pomislite na neku osobu s kojom se duže niste čule, pozovite je – možda joj je potrebna vaša pomoć ili bi baš volela da vas vidi.

Pre menstruacije u vašem telu će se smanjiti i lučenje hormona progesterona, što će kao posledicu imati da se osećate samostalnije, odlučnije i da ne možete da podnesete da vam drugi naređuju šta da radite.

Takođe, osećaćete se i spremnije da započnete s nečim (recimo, da konačno počnete nešto da trenirate). Nezgodno je što ćete biti i svadljivije. Budite svesne da ste svadljive zbog hormona, a ne zbog toga što vas je neko zaista u toj meri isprovocirao, a odlučnost iskoristite što bolje možete, recimo, da konačno razgovarate s drugaricom koja vas već duže vreme nervira i da se jednom za svagda (smireno!) dogovorite kako ko treba da se ponaša.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.