U trendu

Pomoć slabijim učenicima

Za većinu tinejdžera leto je vreme za odmor, provod, izlaske s društvom, period kada možete da radite ono za šta u toku školske godine nemate vremena. Tačnije, sve ovo stoji ako ste prethodnu školsku godinu završili sa koliko-toliko dobrim ocenama. A šta ako iz nekog predmeta morate na popravni? Pa, tu nema druge nego „zagrejati stolicu“ i naučiti propušteno gradivo – da vam se ne bi desilo da padnete i godinu. A šta ako niste pali vi (naprotiv, imate jako dobre ocene i među najboljima ste u školi), već neko koga znate? U tom slučaju, ne bi bilo loše da toj osobi pomognete, čak i ako s njom inače niste posebno bliski. Nije da je obavezno – sami određujete šta ćete raditi sa svojim vremenom – ali bi bilo lepo. Bilo bi i korisno, i to ne samo za tu osobu već i za vas.

Pa, ipak, jedva ste dočekali raspust, vredno ste učili tokom školske godine i stvarno vam prija da u toku leta ne pipnete školske knjige! Pomaganje slabijem đaku ne bi vam, zapravo, odnelo mnogo vremena – na vama bi bilo samo da toj osobi objasnite ono što ne razume, možda i da joj odate neke svoje lične „cake“ da bi lakše zapamtila nešto. A to vam ne bi oduzelo više od sat vremena dnevno (ili sat vremena jednom u dva-tri dana). Naučiti gradivo cele jedne godine nije mali posao – ali ne morate da ga obavljate vi (već ste svoje „odradili“), već osoba koja je ide na popravni; ceo vaš „posao“ bio bi da joj objasnite neke stvari i da je ohrabrite. Učinili biste lep gest i dobro se osećali zbog toga, ali i doprineli da se osoba koja polaže popravni ispit dobro oseća jednom kada ga položi.

Onima koji su skloniji stvarima od kojih imaju koristi nego nesebičnom pomaganju valja napomenuti da će od pomoći slabijem đaku (bilo da se radi o pomoći pri pripremanju popravnog ispita, ili o pomoći u toku školske godine) imati koristi i sami. Naučno je dokazano da oni koji pomažu drugima i u stanju su da saosećaju sa njima manje pate zbog stresa – stiču osećaj veće vrednosti i jača im se samopouzdanje, a to je odlična odbrana protiv stresa. Ne brinite, to pomaganje onima kojima je pomoć potrebna ne znači da morate utrošiti sve svoje slobodno vreme „izigravajući majku Terezu“ – dovoljno je da ponekad pomognete, a sezona popravnih ispita je vreme kada za to imate prilike.

Uživajte u raspustu – odmor ste i te kako zaslužili! Ukoliko, međutim, možete nekome da pomognete, iskoristite tu priliku! Ko zna, možda ćete tako steći i novog prijatelja ili prijateljicu, ili pak novu simpatiju…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.