U trendu

Pranje odeće sa šljokicama

Rešile ste da se malo pozabavite omiljenim ženskim i devojačkim sportom – šopingom. Tumaranje gradom u potrazi za simpatičnim krpicama, isprobavanje tih krpica i ispitivanje drugarica kako vam stoje (i uzvraćanje usluge tako što ćete i vi proceniti kako njima stoji odabrana odeća) – sve su to sastojci veoma zabavnog popodneva.

Onda stignete kući i počnete da razgledate svoj ulov, svoje blago, ili kako već želite da nazovete ono što ste donele iz šopinga – i shvatite jednu činjenicu. Kupile ste neki komad odeće koji vam se veoma dopao, ali ne znate kako se takva odeća održava, a zaboravile ste da pitate prodavačicu. Ne mislimo na nekakve obične majičice; iz aviona je, kao što se kaže, jasno da vaša nova krpica zahteva posebnu negu ako će da ostane tako lepa, ali vi ne znate kakvu negu. Recimo, simpatična majica sa šljokicama. Kako se to pere, a da šljokice ostanu na svom mestu? Morate li pažljivo da je operete na ruke ili može i u mašini – joj, zar neće u mašini pola šljokica otpasti već prilikom prvog pranja? Možda je, krajnje nezgodna varijanta, neophodno da pre pranja odšijete šljokice, a nakon pranja ih ponovo ušijete? Koliko brige oko jedne jedine majice!

Evo kako stvari stoje. Najpre pogledajte etiketu na samoj majici. Šta piše, da li je neophodno ručno pranje ili može i u mašini? Ako na etiketi stoji da je potrebno pranje rukom, pranjem u mašini rizikovale biste da ta majica vrlo brzo ne liči na ono što ste kupile i što vam se toliko dopalo.

Sme da se pere u mašini? Jipi! Ipak, čak i ako na etiketi piše da sme da se pere u mašini, zbog šljokica je neophodan oprez. Majicu pre pranja obavezno prvo izvrnite, a onda je stavite u specijalnu vrećicu od mreže ili gaze – tako ćete sprečiti da šljokice otpadnu. Pošto je i sama tkanina verovatno osetljiva, najbolje je da koristite prašak za fino pranje veša. Tako će vam vaša lepa nova majica dugo trajati i još dugo će biti isto onako lepa kao i kad ste je kupili!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.