Pranje zuba tuđom četkicom

Najčešće je u tinejdžerskim godinama da se prvi (a onda i drugi, treći, četvrti…) put prespava kod prijatelja ili prijateljice. Pre spavanja je, naravno, neophodno oprati zube – a nemali broj tinejdžera će za to upotrebiti četkicu osobe kod koje spava, iako to nipošto ne bi trebalo činiti.
Zašto ne? Na prvi pogled, može delovati kao baš super postupak, kao nešto što vas zbližava s drugaricom ili drugom – eto, čak i četkicu za zube delite. Međutim, pranje zuba tuđom četkicom je veoma nehigijenska navika. Na četkici za zube uvek bude nešto bakterija koje ostanu nakon što je vlasnik upotrebi. Upotrebljavajući tuđu četkicu, vi unosite u sopstvena usta tuđe bakterije, što može izazvati kvar na vašim zubima ili neku infekciju u usnoj šupljini – i ne samo u usnoj šupljini, ako je osoba od koje ste pozajmili četkicu bolesna, preko njene četkice i vi se možete zaraziti. Plus, ostavljate toj osobi, koja bi trebalo da vam je prijatelj, izvesnu količinu sopstvenih bakterija i drugih mikroorganizama, pa tako ta osoba može zbog vas da dobije neku infekciju ili i da se razboli. Deljenje četkice za zube nije prijateljski postupak, to je nepoznavanje osnovnih principa higijene.
Šta onda učiniti? Da zaspite neopranih zuba? Pa, ne baš. Jedna varijanta je da po ustima promuljate malo vode i paste, kao i vodice za ispiranje usta – nije isto kao pranje zuba, ali je bolje nego ništa. Druga varijanta je da nosite sa sobom sopstvenu četkicu za zube (postoje i one u mini-varijanti, pravljene tako da možete da ih nosite i u džepu, baš za takve situacije). A treća varijanta, ako često spavate kod tog druga ili drugarice, jeste da kod njih držite rezervnu četkicu za zube – tako ne morate da razmišljate o snalaženju za to veče.
Za koju god varijantu da se opredelite, molimo vas, nikad nemojte koristiti tuđu četkicu za zube – pranje zuba treba da služi higijeni, a ne tome da neko „zaradi“ neku infekciju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.