Predupredite anemičnost

Nije lako: gledate sve te slike supermodela i manekenki i vitkih glumica i sebi se činite debelo. Jeste, znate da se gomile fotki doteruju kompjuterom i da nisu sve te glumice zaista tako vitke (recimo, Liv Tajler mora da ostavi otkopčan pojas na tesnim haljinama u koje pokušavaju da je uguraju za fotografisanje), ali svejedno sebi izgledate debelo. Želite da smršate. Zbog toga držite dijetu.

Problem sa dijetama je što su one u vašim godinama krajnje nepreporučljive, izuzev u ekstremnim slučajevima – ukoliko vam je zdravlje ozbiljno ugroženo prekomernom težinom (recimo, toliko ste teški da su vaše sopstvene noge jedva u stanju da vas nose – a priznaćete da su takvi slučajevi ipak jako retki). Možda ćete izgubiti kilograme uz pomoć dijete, ali možete izgubiti i zdravlje.

Jedna od mogućih posledica samoinicijativno preduzete dijete je anemičnost. Znate šta je to – ono kad ste bledi, stalno se osećate umorno (bez obzira na to što ste se naspavali i što se niste bavili ničim što bi vas umorilo), vrlo lako se zadišete i dobijete vrtoglavicu, ništa vam se ne jede. Neprijatno stanje, da i ne spominjemo to što neko može pomisliti da ste bolešljivi vampir, umesto super riba. Kako preduprediti ovu bolest?

Najbolji način je pravilna ishrana. Anemičnost nastaje od nedostatka gvožđa u organizmu; to ne znači da treba da jedete kvake i eksere, ali pomoći će ako jedete šargarepu, kupine i borovnice (sveže) i pijete sok od cvekle (možete mu dodati jabuku i šargarepu i zasladiti ga medom). Od namirnica životinjskog porekla, smatra se da su džigerica i konjsko meso najbolji za krvnu sliku – u principu, pomaže bilo koje nemasno crveno meso (junetina, na primer).

Ukoliko baš hoćete da držite dijetu, neka to ne bude dugotrajna dijeta bez unosa gvožđa, minerala, vitamina i folne kiseline. Posebno obratite pažnju na unos vitamina C (pomaže da se gvožđe apsorbuje) i vitamina B kompleksa (ovo drugo možete uneti putem integralnog crnog hleba sa semenkama).

Za kraj, ako ste na sebi primetili neke od simptoma koje smo naveli, obavezno posetite lekara, koji će sasvim jednostavnim testom krvi utvrditi da li ste anemični i, ako jeste, prepisati vam odgovarajuću terapiju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.