U trendu

Previše informacija zaglupljuje (2)

Prilikom istog istraživanja, anketirano je i 1.100 ljudi i utvrđeno je da su mnogi od njih postali zavisni od savremenih metoda komuniciranja – svaki peti je priznao da će odgovoriti na poruku i usred ručka ili društvenog događanja. Šta ti podaci konkretno znače vama?
Konkretan primer: ako razgovarate s prijateljem ili prijateljicom i pri tom smesta odgovarate na svaku SMS poruku koja vam stigne, slabije ćete primećivati šta vam prijatelji govore (naravno, i pristiglu poruku ćete slabije razumeti), plus će vam i inteligencija biti snižena pa će vaši komentari delovati gluplje. Da li vam se nekada učinilo da, dok razgovarate s prijateljem koji gleda neku seriju ili s drugaricom koja istovremeno dok priča s vama odgovara na poruku, vaš prijatelj ili prijateljica zvuče inteligentno koliko i zombi? Slično zvučite i vi.
Da ne bude zabune, ne smatramo da treba da se odreknete interneta i mobilnog telefona. Samo, pokušajte da ne budete zavisni od njih; pokušajte, recimo, da dok ste s prijateljima ne odgovarate na poruke (ako je nekome nešto zaista hitno, baš može i da vas pozove – a i nema mnogo stvari koje su stvarno hitne). Opustite se malo. Jeste, bojaćete se da time što ne odgovarate smesta na poruku propuštate nešto što bi moglo biti važno – ali ako podlegnete tom strahu, sigurno ćete propustiti nešto važno, a to je pravi, neometan razgovor s prijateljima.
Super su "novi načini komunikacije" (vama i nisu baš nešto novi, pošto celog svog života znate za njih). Zaista jesu. Ipak, ako im dopustite da vladaju vama, umesto da ih vi upotrebljavate, pretvaraju se u svoju suprotnost – u sredstvo za ometanje komunikacije s vašim dragim prijateljima, jer i njih i vas pretvaraju u zombije.
Uostalom, mnogo je zanimljivije biti pomalo misteriozan i ne biti baš uvek i baš svakom dostupan.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar