Pričati o seksu (2)

Mnogi su stidljivi kada se povede razgovor o seksu, barem kada se o ozbiljnom razgovoru radi. To nije neobično, tema je osetljiva, ali je seks nešto što pre ili kasnije svi upražnjavaju, pa je i te kako dobra ideja na vreme se informisati – po mogućnosti, od pravih osoba, ko god one u vašem životu bile.
Da li ćete razgovarati s roditeljima o seksu i o svojoj seksualnosti dobrim delom zavisi od toga kakvi su vam roditelji. Ako i inače s njima otvoreno pričate o svemu i svačemu, ni razgovor o seksu, šta god da ih pitate, ne bi trebalo da bude prevelik problem. Imajte razumevanja za njih ako im bude malo neprijatno da pričaju o tome, setite se da vas oni vide kao svoje detence, sećaju se kad ste bili beba u pelenama, a sad ih vi pitate o nekim ne baš dečjim stvarima – plus, ako oni sami imaju imalo negativna osećanja prema seksu kao takvom, ako u njemu vide nešto nečisto, neće im biti nimalo lako što se njihov anđelak rapituje o tim prljavim stvarima. Nažalost, ako su vam roditelji u „glavno je da ti čuvaš svoju čast“ i „nemoj da te vidim da se vucaraš s onim/onom…“ fazonu, razgovor s njima vam neće pomoći. Ovo ne znači da treba nešto da krijete od svojih roditelja, ipak se radi o vašoj sopstvenoj porodici i osobama koje vas vole i brinu za vas i o vama, ali pitanja koja imate možete da postavite i nekom drugom.
Razgovor s prijateljima može biti od velike pomoći. Može se desiti da otkrijete da im je izuzetno drago što ste imali hrabrosti da pokrenete tu temu, pa i da saznate da veliku većinu nedoumica, strahova i, kako vam se čini, uvrnutih razmišljanja, delite s njima, da uopšte niste jedini kojima je to palo na pamet. S druge strane, može da ispadne da su vaši prijatelji uplašeni još više nego vi, da im je još teže da pričaju o seksu nego vama, i da bi radije da u potpunosti izbegnu razgovor o tome – ako je tako, poštujte njihovu želju. I još nešto: razgovor s prijateljima je super, ali uzmite u obzir to da bi oni mogli da o celoj stvari znaju manje od vas (makar se i hvalili iskustvom) i da je rizično da bez razmišljanja poverujete u svaku njihovu tvrdnju.
S kime ćete razgovarati o seksu zavisi i od toga u kakvoj sredini živite. Ako ste u većem gradu, gde se više različitih stvari toleriše, može vam biti lakše da nađete sagovornike; u malom mestu, gde svako svakog poznaje, može vam pričiniti dodatnu neprijatnost ako osećate da se po nečemu razlikujete i da „štrčite“. I tada je dobra ideja biti svoj i ne stideti se sebe, ali ćete možda želeti da neke ideje ipak zadržite za sebe.
U svakom slučaju, o seksu i svojoj seksualnosti trebalo bi razgovarati s nekoliko osoba kojima verujete (obavezno i s nekim ko je od vas stariji i iskusniji) i ne stideti se da pitate. Nasuprot onome što se govori maloj deci, neće vam se sve kazati samo kad porastete – pitati nekog je obično znatno efikasniji način da dođete do odgovora.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.