Prijateljica je postala ljubomorna

Ljudi nekad kao da odjednom dobiju čudne ideje, i to se može desiti i s onima koje već dugo znate i verujete da ničim ne mogu da vas iznenade. Na primer, vaša dobra prijateljica odjednom postane jako ljubomorna na vašu zajedničku prijateljicu i na vaše prijateljstvo s njom.
Vama tu, naravno, ništa ne bude jasno. Šta joj je odjednom? Bile su super drugarice, nikada se nisu nešto „kačile“, a sada prva drugarica kao da traži i najmanji povod, ili ga izmisli ako ga nema, da nešto zameri onoj drugoj. Vama prebacuje za svaku lepu reč koju kažete o drugoj drugarici, za svaki trenutak koji provedete s drugom a bez nje. Čemu ta ljubomora na vaše druženje s vašom zajedničkom drugaricom kad vi volite i jednu i drugu i družite se i s jednom i s drugom?
Ako vam se ovako nešto desi, razmislite. Da li ste se u poslednje vreme s tom drugom drugaricom družile više nego sa prvom? Jeste li na neki način toj drugoj drugarici dale prednost? Ima li prva drugarica objektivnih razloga da pomisli da vam je do one druge više stalo nego do nje?
Ukoliko je odgovor na sva navedena pitanja odričan, onda nije stvar u nečemu što ste vi uradili. Nešto se dešava s vašom drugaricom, nešto što joj smanjuje samopouzdanje i čini je nesigurnom, i ona se boji da gubi vaše prijateljstvo. Mogućih razloga ima toliko mnogo da bi bilo besmisleno nagađati (najrazličitiji problemi u porodici, uključujući i svađu među roditeljima, moguće i razvod, problemi u školi zbog kojih se oseća kao gubitnik, problemi s dečkom, nešto što je negde čula pa ju je to isprepadalo, neko joj je nešto zlobno rekao, ili ne zlobno nego je ona to pogrešno protumačila…). Kako saznati o čemu se radi?
Možete da pitate direktno nju – nemojte insistirati ako odbija da priča o tome jer ne znate o koliko se ozbiljnoj stvari radi, ali joj stavite do znanja da ste uz nju i da ćete dati sve od sebe da joj pomognete ako ima neki problem. A možete i da pokušate da se raspitate unaokolo (među zajedničkim prijateljima – neko bi mogao nešto da zna, ili kod njene mame, brata, sestre…), samo je tu neophodno biti diskretan, ne želite da odjednom svi počnu da je zapitkuju šta nije u redu ili da isprepadate njenu mamu ako pojma nema da postoji neki problem.
Jednom kad saznate u čemu je problem, moći ćete da je uverite da to stvarno neće uticati na vaše prijateljstvo i da ćete joj pomoći, da vam ne pada na pamet da je napustite ili zanemarite. A u međuvremenu ne zaboravite da joj često govorite da vam je draga, da cenite njeno prijateljstvo, dajte joj povremeno komplimente za izgled (ukupan ili detalje kao što su frizura, šminka, cipele…) ili za nešto što je dobro uradila. Istovremeno, ne dopuštajte nikakve preterane ljubomorne ispade, već joj dosledno stavljajte do znanja kakvo ponašanje odbijate da tolerišete. Kombinacija ove tri stvari trebalo bi da u razumnom roku da pozitivne rezultate.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.