Prijateljica se ponaša zlobno

Prijateljstva bi trebalo da budu nešto veoma lepo, ali se dešava da se neko ko bi trebalo da vam je drugarica uopšte ne ponaša tako – naprotiv, ponaša se sebično i zlobno, i vi ne znate šta više da radite s njom i kako da joj udovoljite.
Recimo, kad god je pozovete telefonom, deluje kao da je smarate i kao da ne može da se bakće s vama. Često zajedno idete do škole, i ona tada uvek sluša muziku preko MP3 plejera, a ako pokušate da razgovarate s njom, kaže vam da prestanete da joj smetate. U školi vas neretko ismeva pred svima, stalno nešto izvodi i uz to se stalno na nešto žali. Vi nemate ništa protiv da saslušate drugaricu, ali ona stalno gunđa i kuka zbog ovog ili onog, sve joj je "trulo", a imate i sopstvene probleme – o kojima ona uopšte nema želju da sluša.
Neko bi rekao da vam osoba koja se tako ponaša uopšte nije drugarica i da se treba skloniti od nje, kao i da ne razume zašto uopšte trpite takvo ponašanje. Međutim, to je lako reći sa strane – nekad se naviknemo na nečije društvo, ma koliko se loše osećali u blizini te osobe, a nekad nas u sklanjanju koči strah da ćemo biti potpuno sami.
Bolje je biti sam nego s takvim društvom. Pored toga, ko kaže da ćete biti sami ako se sklonite od zlobne drugarice? Možete da se družite s drugim ljudima i da upoznate potpuno nove prijatelje. Ne kažemo da smesta morate da se sklonite od nje; ako želite da se osećate mirno zbog toga, možete pokušati da razgovarate s njom i da joj kažete kako se osećate kad ona radi to što radi. Moguće je da ona ima sopstvene probleme pa se tako ponaša prema vama u pokušaju da se oseća bolje i pri tom i ne razmišlja o tome da vas time povređuje – ako joj kažete da vas povređuje, neće moći da se pretvara da to ne zna.
Nadamo se da će razgovor pomoći. Ako ne pomogne, ili ako ona, po običaju, odbije da vas uopšte sasluša, preostaje vam samo da se sklonite od nje – i da odahnete jednom kad te zlobe više ne bude oko vas. Vremenom ćete već naći nove prijatelje, a u međuvremenu ćete osećati veliko olakšanje jer ste se sklonili od onoga što vas čini nesrećnim.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.