U trendu

Prijateljica vas tretira kao robinju

Prijateljstva su super – onda kada je zaista reč o prijateljstvima. Nažalost, nije nikakva retkost da vas oni koje smatrate prijateljima zapravo iskorišćavaju. Ta situacija je naročito česta ako se osećate nesigurno i voljni ste da tolerišete mnogo toga samo da biste bili u nečijem društvu.
Tipičan primer: vi ste stidljivi i nesigurni, i ne ide vam dobro ni upoznavanje s ljudima ni odbrana svog stava ako mu se vaše društvo protivi. A onda vas kao prijateljicu prihvati devojka koja je jedna od glavnih „faca“ u školi (važi i za momke, zapravo, i može se desiti da vas na način koji ćemo opisati tretira cela ekipa, a ne samo jedna osoba). U početku ste presrećni, jer vam je ranije bilo teško da se upoznate s bilo kim, a sada se družite s jednom od glavnih faca u školi i još vas upoznaje s ostalim facama. Nije da vas ti ostali tretiraju na isti način kao i nju (više vas gledaju kao što bi se gledala nečija mačka: tu je, ne smeta mnogo, povremeno je zabavno poigrati se s njom, a može se ignorisati kad njeno prisustvo dosadi), ali, nema veze, glavno je da ste u njihovom društvu. Njihovo ponašanje prema vama sigurno će se popraviti jednom kad im se dokažete odanošću i time što radite ono što se od vas traži. A traže vam sve i svašta, naročito ta prijateljica. Praktično joj izigravate potrčka; radite umesto nje sve što se njoj ne radi, a mora to da obavi.
Ma koliko vaše početno oduševljenje što se konačno s nekim družite – i to još s facama! – bilo veliko, uz opisani tretman ono vremenom izbledi i sve više se osećate kao da ste njena robinja, a ne prijateljica. Razgovor tu nije od velike pomoći. Osobu koja vas tretira kao potrčka nije briga kako se vi osećate ni da li vam se takav odnos dopada. Niti bi je ideja da biste mogli da prestanete da se družite s njom nešto posebno uzrujala; ubrzo bi bez većih problema našla nekog drugog da trčkara za nju.
Šta se radi u ovakvoj situaciji? Razmisli se šta je ono što želite. Ako vam je glavno da budete viđeni s facama, nastavite kao i dosad – jeste da ćete se osećati iskorišćeno i da ćete morati da progutate sopstveni ponos, ali ćete biti viđeni s facama. A ako želite prijatelje kojima će biti stalo do vas, sklonite se od onih koji vas tretiraju kao sluškinju i osvrnite se malo oko sebe, sigurno ćete naići na one koji možda i nisu među popularnima, ali umeju da cene i poštuju prijatelje, a kao robove ne tretiraju nikog.
Mala napomena: neće svako ko je „faca“ da gleda na ljude oko sebe s visine niti da ih tretira kao sluge, ima i među „facama“ prijatnih osoba, samo ovaj tekst ne govori o njima nego o onim uobraženim.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.