U trendu

Problemi s bešikom

Upala bešike ili infekcija mokraćnih puteva je nešto što se može desiti svakome. Problemi s bešikom često se računaju u „ženske probleme“ – nakon što rodi bebu, skoro svakoj ženi oslabi bešika, izuzev ako ne radi vežbe (donedavno se nije ni znalo da postoje vežbe koje mogu da pomognu da se bešika vrati u prethodno stanje). Međutim, problemi s bešikom mogu se javiti i pre porođaja, ako dođe do neke infekcije. Sad, iako se ova vrsta problema smatra ženskim, može se desiti i momcima i, verujte, i za momke i za devojke može da bude izuzetno neprijatna. Koji su simptomi?

Svaki čas vam se ide do toaleta, a izbacite nekoliko kapi. Prilikom mokrenja osećate peckanje, nekada i jače pečenje, pa i bol – bol može da bude toliko jak da ga neki momci opisuju kao da im iz penisa izlaze žileti. Ako se infekcija ne leči, simptomi se pojačavaju, a infekcija se može i proširiti na okolne organe. Koji je uzrok ovog neprijatnog oboljenja i kako se ono leči?

Uzrok je infekcija bakterijama. Jednom kada odete kod lekara (a to je ono što treba da uradite ako osetite ovakve simptome, jer ova bolest ne prolazi sama od sebe), u laboratoriji će biti urađen antibiogram, to jest, saznaće se koja vas je tačno bakterija napala i na koje lekove je osetljiva. Lekar će vam prepisati lekove, najčešće antibiotike, ređe uroantiseptike; lečenje ume da traje i po mesec dana, kako bi se osiguralo da se bolest ne vrati, mada, srećom, oni najgori simptomi uz lečenje prođu prilično brzo. Vrlo je važno da vam lekove prepiše lekar na osnovu antibiograma, da vam ih niko ne daje napamet, jer ono što je pomoglo vašoj tetki može da na vas nema nikakvog dejstva.

Kako možete da pomognete sami sebi? Ako već imate infekciju mokraćnih puteva, pijte puno vode (obavezno negazirane!), barem dva litra dnevno. Pomaže i uvin čaj (pije se bez šećera), a možete i da u jednom litru mleka skuvate vezu peršuna, peršun bacite, a to mleko, kad se prohladi, pijete u toku dana. Dok vam traje infekcija, najbolje je da uopšte ne uzimate ama baš nikakve zaslađene napitke, ni gazirane ni negazirane, inače ćete samo hraniti bakterije koje vas maltretiraju, pa će se one veselo razmnožavati, a vama će se bolovi pojačati.

Može li se ova bolest sprečiti? Može – pazite na sebe. Bitno je da redovno vodite računa o higijeni, da ste u suvoj odeći (ne smete da budete u mokrom kupaćem kostimu jednom kada izađete iz vode, na primer) i da ste u toploj odeći. Nije neophodno da se natrontate, ali go stomak, goli bubrezi, gole noge, a naročito gola stopala povećavaju verovatnoću da dobijete ovu infekciju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.