Problemi s džeparcem

Novca nikad previše – zapravo, najčešći je osećaj da novca nikad nemate dovoljno, ma koliki da vam je džeparac. A nekada je džeparac zaista mali, takav da vam ne pokrije ni osnovne potrebe. Tada vam na raspolaganju stoje različita rešenja.
Džeparac je, u suštini, poklon koji dobijate od roditelja – nešto novca za potrebe koje nisu puko preživljavanje. S tim što tih potreba nema baš tako malo. Da biste izračunali koliko vam je novca dovoljno za potrebe koje imate, saberite koliko mesečno trošite na sledeće: užina, slatkiši i grickalice (ako za užinu ne dobijate poseban novac), zabava (časopisi, bioskopske karte, iznajmljivanje DVD-ova, kompjuterske igre, knjige, muzika…), račun za mobilni (ako vam to ne plaćaju odvojeno), školske potrebe (ako i za to ne dobijate poseban novac), prevoz (ako… znate već), pokloni za tuđe rođendane i za praznike kad treba dati poklon, garderoba i drangulije modne vrste, kozmetika, ušteđevina za nešto veće.
Jednom kad sve to saberete i vidite šta vam se čini kao dovoljna brojka da pokrije vaše potrebe, vreme je za razgovor s roditeljima. U tom razgovoru treba raščistiti sledeće: na šta će novac koji vam daju biti trošen, da li ga dobijate bezuslovno ili se od vas očekuje da ga na neki način „zaradite“ (time što ćete obavljati neke kućne poslove, imati dobre ocene i slično), da li će vam biti uskraćen kao kazna zbog nečeg, da li postoji mogućnost da u budućnosti tražite „povišicu“ ako se nešto promeni, da li je novac koji dobijate u posebnim prilikama (rođendan, praznici) nešto što smete da trošite kako vam se svidi ili je za nešto posebno. Posle tog razgovora ćete tačno znati na čemu ste i na koliko novca možete da računate.
Naravno, može se desiti da vam džeparac ispadne premali. Nekad je tako jer roditelji misle da na neke stvari previše trošite pa vam za to ne daju, nekad se jednostavno radi o tome da roditelji, s obzirom na to kolika su njihova primanja, ne mogu da vam daju više. Neki tinejdžeri u takvoj situaciji potkradaju roditelje. Nemojte! To je jedna od najružnijih stvari koje možete učiniti. Time kvarite odnos s roditeljima, uništavate njihovo poverenje u vas, plus se i ponašate krajnje sebično. Vaši roditelji su zaradili taj novac, ne vi, i oni su ti koji imaju pravo da donesu konačnu odluku kako i na šta će novac biti potrošen – oni su ti koji se brinu za dobrobit cele porodice, a u kućnom budžetu sitnice koje vama život znače nisu jedina stavka.
Umesto potkradanja roditelja, razmislite o sledećim mogućnostima kako da dođete do više novca. Možete: pokušati da nađete neki honorarni posao, preuzeti dodatne poslove u kući (što vam neće doneti novac ako ga vaši roditelji nemaju, ali je lep gest), pomagati roditeljima u njihovom poslu ako je moguće, davati časove slabijim đacima, probati s čuvanjem dece… Ukratko, možete pokušati da novac koji želite zaradite sami.
Učenje kako da pametno rasporedite onaj novac koji imate (koliki god da je), kao i da zaradite dodatni novac koji toliko žarko želite, jeste prilično bitan deo odrastanja i nešto čime ćete se baviti većim delom života. Džeparac je tu da vam pomogne u tome, a na vama je da „lekcije“ savladate što bolje možete, jer će vam i te kako biti potrebne jednom kada se za egzistenciju budete borili sami.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.