U trendu

Problemi s koncentracijom (1)

Ima situacija – škola je najočigledniji primer – kada je dobra koncentracija neophodna. Međutim, ima i onih koji, ni uz najbolju volju, na časovima jednostavno ne uspevaju da se koncentrišu niti da prate šta nastavnik priča, što im kasnije prilično smeta kada školske lekcije treba i naučiti.
Tada je potrebno prvo otkriti koji je uzrok nedostatka koncentracije, a zatim pokušati da taj uzrok otklonite. Jedan od najčešćih uzroka zbog kojih tinejdžeri nisu u stanju da se koncentrišu jeste neispavanost – živite živahnim životom, toliko je zanimljivog što se može uraditi, a vremena nikad dovoljno. Naravno, nedostajuće vreme se štrpka od onog predviđenog za spavanje. Pokušajte da barem u toku radne nedelje ne postupate tako. Dakle, bez kasnih izlazaka, bez igranja kompjuterskih igara, gledanja televizije ili slušanja muzike do kasno u noć, bez celonoćne razmene SMS porukica (mobilni je najbolje isključiti u deset uveče i uključiti kad se probudite; kome ste stvarno potrebni, naći će vas kad ste budni). Možda će vam se isprva učiniti da, sledeći sve navedeno, sebe uskraćujete za mnogo toga lepog, ali jednom kad osetite kako je lepo biti redovno naspavan, stvarno budan, pa da možete zaista da uživate, i koliko se dobro osećate kada ste redovno naspavani, smatraćete da je vredelo truda i „odricanja“.
Anksioznost je još jedan čest uzrok nedostatka koncentracije. Ako ste nervozni ili se osećate nelagodno, teško je biti usredsređen, a razloga za anksioznost može biti mnogo. Da li ste zabrinuti zbog nečeg? Neko vas nečim pritiska? Da li vam je raspored obaveza prenatrpan? Imate li problema s prijateljima? Jednom kada otkrijete šta je to što vam toliko okupira misli da niste u stanju da pratite nastavu, pokušajte da se s tim problemom izborite, sami ili, ako to ne ide, uz pomoć prijatelja ili nekog starijeg.
Sutra čitajte o još nekim mogućim razlozima zbog kojih vam ne uspeva da se koncentrišete i kako da s tim izađete na kraj.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.