Problemi s koncentracijom (2)

Na časovima u školi, kao i kod kuće dok učite, neophodno je održati dobru koncentraciju – ali to ne uspeva svakom, niti uspeva uvek. Pisali smo o nekim mogućim razlozima zbog kojih je teško usredsrediti se, a danas navodimo još neke, kao i kako se izboriti s tim problemom.
Zaljubljenost može dovesti do toga da se teško koncentrišete na času, ukoliko ste zaljubljeni toliko da samo o toj osobi razmišljate. Tu možete pokušati s malo samodiscipline. Odredite sebi da u okviru određenog fizičkog prostora ima samo da se uči (kao za vašim radnim stolom ili u školskoj klupi za vreme časa) i probajte da mentalno odredite granicu dozvoljenih misli u vreme predviđeno za bavljenje školskim aktivnostima (na času ili kod kuće). Ovo je nekad izvodljivo, a nekad i nije – nekada vam preostane samo da sačekate da zaljubljenost malčice oslabi, pa da postanete sposobni da razmišljate o još nečemu osim o voljenoj osobi.
Ako držite dijetu, to vam takođe može omesti koncentraciju. Zato je najbolje dogovoriti se s nutricionistom o dijeti, jer ćete tako obezbediti sebi zdrav način ishrane koji će vam pomoći da oslabite, ali neće oslabiti ni vaš mozak ni vaše telo nedostatkom namirnica koje su im neophodne za pravilno funkcionisanje.
Još jedan čest uzrok: dosada. Ako vam je dosadno na času i mnogo radije biste se okrenuli i pričali s nekim iza, ili ćaskali s drugom ili drugaricom iz klupe, ili jednostavno pustili misli da vam slobodno lutaju, sigurno se nećete koncentrisati na predavanje. Šta tu da uradite, naročito ako znate da će predavanje biti o nečemu što vas zaista ne zanima? Pre predavanja podsetite sebe zbog čega je potrebno da ga saslušate, šta time dobijate (recimo, biće vam kasnije lakše da naučite tu lekciju i dobijete dobru ocenu). Ako treba, odredite i nešto kao nagradu sebi za pažljivo slušanje lekcije i „budite karakter“ i uskratite sebi nagradu ako vam je pažnja opet lutala. S vremenom ćete tako uspeti da istrenirate sebe da saslušate i najdosadnija predavanja – vredi se potruditi, jer je to veština koja će vam i kasnije biti potrebna u životu, kada budete morali da slušate nešto što vam je smrtno dosadno, ali je bitno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.