Protiv fleka od znoja

Svi se mi znojimo kako u toku leta tako i tokom ostatka godine, ako smo u prostoriji u kojoj je pretoplo, ako se fizički naprežemo (na treningu, recimo), a ima i onih koji se preznoje od nervoze. Znojenje kao takvo je savršeno normalna pojava, a neprijatan miris znoja najčešće se može izbeći redovnom higijenom i upotrebom dezodoransa, jer znoj, sam po sebi, nema nikakav miris. Neprijatni mirisi dolaze od bakterija koje se namnože na telu, a koje redovnim tuširanjem i upotrebom dobrog dezodoransa možete ukloniti i/ili usporiti njihovo razmnožavanje. Međutim, i kada neprijatnog mirisa nema (ura!), na odeći se mogu pojaviti ružne fleke od znoja (ua!), a to ne želite. Kako izbeći pojavu ovakvih fleka?

Jedan metod je „spoljni“ – kvalitetan antiperspirant. Antiperspirant izgleda isto kao i dezodorans, nekada ima neki lep miris, nekada je bez ikakvog mirisa. Može da bude u spreju, stiku, gelu… Baš kao i bilo koji dezodorans. Uloga mu je da spreči prekomerno znojenje. To se ostvaruje ili solima koje smanjuju ili sprečavaju proces znojenja, ili materijom poput talka koja, fino raspršena preko vašeg pazuha, upija višak znoja, ili kombinacijom oba ova metoda. Kvalitetan antiperspirant sa dvadesetčetvoročasovnim delovanjem trebalo bi da reši problem fleka na odeći (naravno, samo ako ga koristite direktno na svojoj koži, ne ako prskate odeću njime).

Drugi metod jeste „unutrašnji“ – dve do tri šoljice čaja od žalfije dnevno. Ovaj čaj usporava izlučivanje znoja. „Spoljni“ i „unutrašnji“ metod mogu se kombinovati. Bitno je i da nosite odeću od prirodnih materijala (pamuk, lan, svila), jer ćete se tako manje znojiti, a veoma je korisno i da se obrijete ispod pazuha ili da na neki drugi način uklonite dlačice iz ove regije – ako ispod pazuha imate „žbunove“, fleke od znoja na odeći biće mnogo veće. Za momke: sasvim je u redu i ako dečak ukloni malje ispod pazuha.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.