Protiv površnih

Devojka se upoznaje s dečakom i „diskretno“ ga ispituje gde je išao na letovanje, a gde na skijanje, koji automobil vozi njegov otac i čime se bavi, pažljivo ga zagleda gledajući zapravo marku njegove garderobe i da li je u pitanju original ili kopija… Možda se dečko upoznaje s devojkom i praktično i ne sluša šta ona priča, glavno mu je da je kosu ofarbala u plavo, da je na štiklicama, nosi minić i da su joj grudi odgovarajuće veličine… Tu su i svi oni „likovi“ koje srećete u školi, komšiluku, ma, bilo gde, a koji samo gledaju koliko je ko trendi obučen i druže se samo s onima kojima roditelji mogu da priušte skupe patike, skupu garderobu i najnoviji model mobilnog… Zvuči vam poznato? Puno je takvih osoba, zaista – i previše.

Dečko s početka priče će, ako je pametan, ili da okrene leđa takvoj devojci, ili da se zabavlja „ložeći“ je pričom da je bio na Sejšelima, da mu je otac vlasnik velike firme, da mu garderoba stiže iz Londona, Pariza ili Rima – i da je gleda kako postaje sve umiljatija, dok ne shvati da on sve izmišlja i dok ne ode da nađe novu žrtvu. Mada laganje nikada nije lepo, teško je okriviti takvog dečka, zar ne? Šta je uopšte pametno uraditi s onima koji su toliko površni da im je najvažnije koliko novca imaju vaši roditelji i, ako ste žensko, da li ste plavuša u miniću?

S toliko površnim osobama najčešće nije moguće uraditi ništa, osim da ih izbegavate. Razgovarati s njima, objasniti im da postoje i neke druge vrednosti u životu, da nije materijalno ono najbitnije? Slabo šta ćete postići time, jer osobe koje su u toj meri površne smatraju da su najpametnije i da su njihove vrednosti neprikosnovene.

A šta ako ste se prepoznali u ovoj priči kao površna osoba? Pokušajte da se setite da ne mogu svima roditelji da kupuju najskuplje – i da oni koji nemaju bogate roditelje nisu loše niti bezvredne osobe. U redu, ne družite se niti izlazite s takvim osobama, družite se samo s onima koji su imućni kao vi i koji imaju iste stavove kao i vi – a šta se dešava ako vaši roditelji upadnu u probleme i ne budu više bogati? Preko noći ćete izgubiti svoju ekipu površnih, jer više nećete moći da pratite trendove kao oni – a pošto ćete biti među ostalima upamćeni kao osoba kojoj je samo materijalno bitno, nećete naći prijatelje ni među onima kojima nimalo ne bi smetalo to što nemate ovogodišnji model „najki“. Ostaćete potpuno sami, i to onda kada bi vam prijateljska reč bila najpotrebnija. Hm, možda ipak nije sve u novcu i trendi garderobi?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.