Protiv stresa (1)

Naporna svakodnevica, previše obaveza, stalno neke akcije – sve to može da vas dovede u prilično stresno stanje. Neki bi pomislili da su samo odrasli pod stresom, ali nije tako – stresnim situacijama su izloženi i mlađi. I vama, baš kao i odraslima, stres može da naruši imunitet; i vas, kao i odrasle, stres može da navede da se osećate totalno izgubljeno i da ne znate gde vam je glava. Međutim, da li to mora tako? Ne mora. Evo nekih načina da se izborite sa stresom, načina da vas svakodnevne obaveze, sukobi i sve neprijatne situacije koje vam se dešavaju ne uzrujavaju previše – ukratko, kako da „iskulirate“ u stresnim situacijama.

Perfekcionizam u nekim stvarima može da bude super, ali kada se s tim pretera, postaje prenaporno. Kad krenete u potragu za najpovoljnijom prodavnicom, najjeftinijim a ipak sposobnim frizerom, kvalitetnom a jeftinom garderobom pošto roditelji ne mogu da vam kupuju firmiranu… To sve može da vas izludi (devojke su sklonije ovakvoj vrsti ponašanja, a momci obično, kada im nešto treba, to i kupe – ako mogu – i ne pitaju mnogo za cenu). Ne morate uvek da znate za sve najpovoljnije kombinacije. Pa šta ako je u tom kafiću neskafa deset dinara skuplja nego u nekom drugom? Čak i na sitnim razlikama u cenama se može, na mesečnom, a naročito godišnjem nivou, uštedeti u novcu – ali umesto toga plaćate svojim živcima i nerviranjem. Nije baš neki dobitak.

Imate mnogo obaveza? Dešava se svakom. Da se od tolikih obaveza ne biste osećali potpuno pogubljeno, napravite spisak šta sve morate da uradite. Tako nećete doći u opasnost da nešto zaboravite i u poslednjem trenutku to navrat-nanos obavljate ili budete kažnjeni jer nešto niste uradili. Pored toga, rasteretićete glavu.

Kada imate spisak obaveza, odlučite koje su vam najvažnije. Vidite šta treba odmah uraditi, šta može da sačeka (što ne znači da ćete to raditi u poslednjem trenutku, nego onda kad završite s hitnijim stvarima) i, veoma bitno, šta je vama važno. Na vama je da se opredelite hoćete li s drugaricom ići u još jedan šoping prilikom koga ona, po običaju, provede nekoliko vekova birajući, ili ćete preslušati najnoviji album omiljene grupe.

Neophodno je da sebi makar povremeno obezbedite mir i tišinu. Za vaše nerve nije dobro da ste stalno izloženi zvucima, bilo da se radi o kuckanju sata, buci koja dopire s autoputa ili čak vašoj omiljenoj muzici. Povremeni periodi tišine će vam pomoći da nađete mir sami sa sobom – a to je jedna od glavnih sposobnosti potrebnih za „kuliranje“ stresa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.