U trendu

Prvorođeni u vezi

Devojke, a i poneki momak, često vole ako mogu unapred nekako da pretpostave kakav ili kakva bi njihova simpatija bila u vezi. Neke pretpostavke je moguće napraviti na osnovu toga što je simpatija, recimo, prvo dete u svojoj porodici.
Naravno, to se neće odnositi na svakog prvorođenog ili prvorođenu, ali prilična je verovatnoća da je prvo dete u porodici često imalo zadatak da pazi na one mlađe i da se od njega ili nje najviše zahtevalo. Zbog toga, prvorođeni obično sazrevaju brže od svojih vršnjaka i, mada se mogu osetiti preopterećeno zbog toga što se od njih najviše očekuje, obično su veoma odgovorni.
Pored toga što su odgovorni, navikli su i da mlađi (naročito ako imaju više nego samo jednog brata ili sestru) u njih gledaju s poverenjem i kao u nekoga ko sve zna i ima sve odgovore, pa se mogu truditi da se i ponašaju kao da ih stvarno imaju, da ne bi razočarali (iako, zapravo, „imaju sve odgovore“ koliko i bilo koji tinejdžer, što će reći, gomilu stvari još uvek ne znaju niti ih mogu znati). Između ostalog, to znači da bi se mogli ponašati kao da uvek znaju šta je najbolje, kako za njih same, tako i za vas, koji ste s njima u vezi. Nemojte ovu osobinu pogrešno da shvatite – ako se tako ponašaju prema vama, to ne znači da pokušavaju da vas tiranišu, već da im je stalo do vas i da brinu o vama baš kao što bi brinuli i za rođenu sestru ili brata. Ukoliko vam neki njihov postupak ne odgovara, nežno im to stavite do znanja – obično nisu nefleksibilni niti nesposobni da prihvate tuđe potrebe, samo su naviknuti na to da je na njima da paze na druge kako znaju i umeju.
Prvorođeni mogu da budu skloni tome da „ne ispuštaju kormilo iz ruku“, što može da bude problem u vezi ako nećete samo da se prepustite tome da vas maze i paze i brinu o vama (to bi, s vremenom, moglo da dosadi i vama i njemu ili njoj, jer im ipak niste mlađi brat ili sestra). Zato je, s jedne strane, potrebno dokazati im da ste podjednako samostalni i podjednako umete da se brinete o sebi kao i oni – a dok im to dokazujete, istovremeno im pokažite i da su vam ipak potrebni (recimo, za maženje, plus, u nečemu ste vi bolji od njih pa im možete pomoći, a u nečemu su oni bolji od vas pa mogu oni da pomognu vama), inače se mogu osetiti kao višak u vašem životu jer su navikli da sebe definišu kao nekog ko se brine o drugima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.