U trendu

Razgovor s roditeljima (1)

Roditelji se kotiraju prilično visoko na vašoj listi. Znate da vas vole i da brinu o vama. Oni će vam, najverovatnije, dati najbolje informacije, savet ili podršku koju ne možete dobiti nigde drugde. Ipak, razgovor sa njima može biti prilično težak u određenim situacijama – kako da počnete?

„Hej, mama, mogu li da koristim tablete za kontracepciju?“ Ma da, kako da ne. Ukoliko je ne pripremite pre toga, ovo pitanje izazvaće pravu buru, te verovatno nećete dobiti onakav odgovor kakvom se nadate.

O seksu, vezama, pubertetu i sličnim temama tinejdžeri ne žele da razgovaraju sa roditeljima iz više razloga. Uz najčešće razloge, ponudićemo vam neke tehnike kojima lakše možete započeti konverzaciju.

  • Suviše vam je neprijatno

    Prvo odlučite sa kim vam je lakše da razgovarate – sa mamom ili tatom; u zavisnosti od teme, nekad je lakše razgovarati sa jednim ili drugim roditeljem. Ako ipak osećate da vam se jezik zavezao, počnite sa nečim manje ličnim („Moja prijateljica je uradila to i to…“) ili iskoristite knjigu ili novine kako biste im skrenuli pažnju („Čitala sam o prezervativima, jesu li oni zaista pouzdani?“) Još uvek ste nervozni? Nije loše da i to kažete. Probijte led, recimo: „Vrlo mi je neprijatno da sa tobom pričam o tome, ali htela bih da znam…“

  • Vaši roditelji ne vole da razgovarate o takvim stvarima

    Od velikog je značaja ako ste navikli da sa njima razgovarate o ličnim temama. Počnite sa manje nezgodnim temama pre nego što pređete na stvar. Pitanje kao što je: „Kakav si ti bio u mojim godinama?“ može biti uvod u slobodniju priču o pubertetu, seksu i vezama. U većini slučajeva ljudi vole da pričaju o sebi, a do specifične teme možete doći tako što ćete ih navesti da govore o svojim iskustvima, na primer: „Koliko si imala godina kada si počela da izlaziš sa momcima?“ ili: „Da li su ti se ikada dopadala dva dečka u isto vreme?“

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.