U trendu

Razočaravajuće ocene (3)

Učenje – večiti đački problem, a nekada i frustrirajući, ako imate loše ocene iako dajete sve od sebe. Pisali smo o neophodnosti da se taj problem rešava odmah, kao i o načinima da učenje učinite efikasnijim. Danas pišemo o još takvih načina, kao i o mogućnosti da vam ni to ne pomogne ili ne pomogne dovoljno, kao i o tome šta onda.
Dok učite, možete dodavati još sopstvenih beležaka i zapažanja – to pomaže da se lakše upamti, a možete dodati i poneko pitanje o onome što vam ni iz udžbenika ni iz beležaka nije jasno, pa da to prvom prilikom pitate nastavnika ili nekog od drugova iz odeljenja. Nije loša ideja ni da nabavite neku knjigu o tehnikama učenja i pamćenja – mnoge od njih pune su dobrih predloga kako da lakše učite i pamtite. Ukoliko nakon lekcije u udžbeniku postoje pitanja kojima bi trebalo da proverite stepen savladanosti gradiva, potrudite se da odgovorite na njih (Bez varanja! Varali biste samo sebe!). Korisno je i da s nekim (najčešće to budu drug ili drugarica iz odeljenja, mada može i neko drugi ko zna o čemu se priča) razgovarate o glavnim tačkama lekcija, o principima po kojima to-i-to funkcioniše, o bitnim događanjima (ako je reč o istoriji), mestima (geografija)… Ako imate ideju kakva bi konkretno pitanja mogla biti na ispitivanju ili kontrolnom, dobro je da u glavi unapred sastavite skicu odgovora – tako ćete kasnije lakše organizovati misli.
Sve ste isprobali, promenili navike, učite više nego ikad, a ocene su vam i dalje slabe? Pokušajte da otkrijete u čemu je tačno problem. Pogledajte kontrolne koje ste loše uradili i vidite šta je to što vam ne ide – uopšte niste shvatili pitanje, zabrljali ste i upotrebili pogrešnu formulu, redovno pravite greške tipa „minus umesto plus“, koje onda daju pogrešan rezultat (u poslednjem slučaju imate problem s koncentracijom, moguće i tremom)? Tamo gde su odgovori tekstualni, da li se nejasno izražavate, ili imate problema s gramatikom, pravopisom i/ili potpuno nečitljivim rukopisom? Jednom kad otkrijete šta je konkretno problem, razgovarajte s predmetnim nastavnikom i pitajte ga za savet i pomoć – a ako vam ne uspeva da otkrijete u čemu je konkretno problem, opet može da pomogne da razgovarate s predmetnim nastavnikom, kažete mu kako se sve trudite i zamolite ga za pomoć u otkrivanju onoga što pogrešno radite, a zatim i za pomoć pri otklanjanju greške.
Svakom se ponekad dese problemi s ocenama, i to nije nimalo prijatno. Međutim, ako realistično sagledate koliko zaista pazite na času, kakve su vam radne navike i koju vrstu grešaka obično pravite, najčešće ćete znati i šta treba da promenite u svom ponašanju i navikama, pa ćete, uz dovoljno upornosti, popraviti i greške i ocene. Srećno!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.