U trendu

Reći majci za prvi put

U životu svake devojčice bitan je trenutak kada dobije prvu menstruaciju. Ne mislimo da oko toga treba praviti neku „frku“, ali većina devojčica iščekuje taj momenat i nije im nimalo beznačajno kada se to desi – prva menstruacija je znak da od devojčica polako postaju žene i da su postale sposobne, barem fizički, da rode bebu (što nipošto ne znači da treba da se upuste u seksualne odnose čim dobiju menstruaciju!).

U svakom slučaju, to je trenutak koji želite da podelite s nekim, da vam neko kaže malo više o tome, da vas posavetuje. Možete vi već racionalno da znate da je menstruacija sasvim normalna pojava, ali prija kada vas neko stariji uveri da vas to što krvarite i što ćete nekoliko dana krvariti neće povrediti, da je sve u redu, da se sve dešava baš onako kako bi trebalo da se dešava. Taj neko stariji obično bude majka – ali šta ako s majkom baš i niste u najboljim odnosima? Šta ako ste u takvim odnosima s njom da ne znate ni kako da joj kažete da ste dobile prvu menstruaciju a kamoli još i da je pitate nešto?

Čak i ako inače jedva da razgovarate s majkom, u ovome vam je ipak potrebna njena pomoć. Tačno je da vam i drugarice mogu reći ponešto, ali je vaša majka u tome ipak iskusnija. Ona je ta koja bi trebalo da vas posavetuje u vezi s ciklusom, da vam kaže kako da se ponašate, šta da izbegavate, kako se u vreme menstruacije održava higijena (veoma bitna stavka, jer ste tada najpodložnije infekcijama). Zato, pokušajte da skupite hrabrost i da kažete majci za menstruaciju; čak i ako niste u najboljim odnosima, trebalo bi da joj bude drago što zbog jedne tako ozbiljne stvari tražite njene savete i mišljenje i trebalo bi da vam pomogne.

Nažalost, postoje slučajevi kada su odnosi između majke i ćerke toliko loši da ovo što smo predložili nije moguće. Tada bi najbolje bilo da se obratite nekoj starijoj ženskoj osobi kojoj verujete, bilo da je to vaša starija sestra, starija rođaka ili mama neke od vaših drugarica. Nije baš najbolja ideja da se obratite baki ili nekoj drugoj osobi njenih godina – ona može da bude veoma dobronamerna, ali se od njenog vremena dosta toga promenilo, postali su dostupni proizvodi koji u vreme dok je ona još uvek imala menstruaciju nisu ni postojali, a došlo se i do nekih novih saznanja koja njoj teško da su poznata.

Ako nemate baš nijednu odraslu žensku osobu u svom okruženju kojoj biste mogli da se obratite, nemojte ni tada da se oslanjate samo na savete drugarica. Uvek možete otići ginekologu ili u savetovalište za mlade – tamo možete da pitate sve što vas zanima i da čujete precizne i stručne savete. Ne treba od toga da vas bude „blam“, potpuno je normalno na takvim mestima postavljati pitanja. Ako se bojite da će vas ginekolog pregledati dok imate menstruaciju, da neće hteti samo da vam odgovori na pitanja, nema razloga za taj strah – osim u izuzetnim slučajevima, kada se sumnja na tešku bolest i hitan pregled je neophodan, ginekološki pregledi se ne rade u vreme menstruacije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.