U trendu

Reci „ne“ i usreći ih time

Koliko li ste samo puta uradili nešto što zapravo uopšte niste želeli, i to samo zato da nekoga ne biste uvredili ili povredili? Recimo, baš vam je došlo da celo popodne provedete ispred televizora – idu vaše omiljene serije, ili ste uzeli dva super filma iz video kluba (čekali ste sto godina da ih se konačno domognete) – i zovu vas drug ili drugarica, hteli bi da izađu s vama ili da im pomognete oko nečega. Nije vam do toga, ali kako da odbijete? Ipak su vam to prijatelji. Zatrpani ste obavezama (recimo, trenirate košarku, i to ne rekreativno – mislite ozbiljno da se bavite time), a svi nešto očekuju od vas? „Aj“ mi trkni pre treninga po to-i-to“ (a baš ste hteli da se u tih pet minuta opustite), „Ma, možeš ti da izađeš s nama večeras, verujemo mi u tebe“ (a vi ste mrtvi umorni posle kondicionog treninga i samo čekate da padnete u krevet)… Primera ima puno.

Poenta je: imate i svoje planove, želje i obaveze i niste baš uvek voljni da udovoljavate svima, pa makar to bili i najbolji drug ili drugarica, dečko ili devojka, vaša obožavana mlađa sestra… Samo, kako reći „ne“? Oni računaju na vas; kako ih odbiti, a da ih ne uvredite?

Za početak, nemojte direktno reći „ne“. Ako kažete samo „ne, neću“, to će zaista zvučati odbojno. Neka vaše „ne“ zvuči kao „da“ – samo malo modifikovano. Recimo, ukoliko ste planirali da gledate film na videu, a drugarica vas zove u bioskop, recite joj da ste baš iznajmili „strava“ filmove, pozovite je neka dođe kod vas da ih gledate, a može i da ponese kokice, pa da napravite pravu bioskopsku atmosferu samo za vas dve – takvom predlogu je teško odoleti.

Možete biti i iskreni, s tim što ćete svoj komentar ublažiti time što ćete ponuditi alternativu: „Ljudi, mrtav sam umoran, ne mogu da stojim, hajde da se nađemo neke druge večeri“ – time stavljate do znanja prijateljima da vam je stalo do njih i da želite da izađete s njima, ali ste večeras jednostavno preumorni za to. Važno je da ponudite alternativu; važno je da stavite prijateljima do znanja da zaista želite da im pomognete (zabavite se s njima, itd.), ali da u ovom trenutku to zaista ne možete da učinite – i da intenzivno razmišljate o mogućnosti kako biste sve to mogli sledećeg puta da izvedete (pomoć ili zabavu, a ne odbijanje). Još jedan mali trik: iskren osmeh će uvek ublažiti odbijanje i dati vašim sagovornicima do znanja da ne želite da ih povredite.

Ono što nipošto ne treba da uradite jeste to da izmišljate razloge (uvek se može desiti da vas uhvate, a time ćete ih samo još više povrediti), da budete grubi i neljubazni (ako mislite da vas drugarica uvek samo iskorišćava, zašto se uopšte družite s njom?) – to su vam prijatelji, a ne neko koga mrzite.

Može se desiti da vaše „ne“ ne bude prihvaćeno i da vaš sagovornik iznese sopstvene razloge za odbijanje vašeg negativnog odgovora (ili da pokuša da vam se umiljava, ili vas uplaši, ili probudi sažaljenje u vama). U tom slučaju, zgodno je da ponovo odvagate razloge za i protiv, donesete konačnu odluku (može se desiti i da odlučite da je, u ovom slučaju, potreba vašeg prijatelja zaista preča od vaše) i ostanete pri njoj, bez dalje rasprave. Dakle, rešili ste da prihvatite, ili da odbijete – saopštite to učtivo, ali odlučno i ostanite pri tome.

Zapamtite: imate prava da odbijete, čak i najbolje prijatelje ili voljenu osobu. Dokle god to činite blago i nudeći alternativu, ne bi trebalo da se naljute na vas. Ne ako su to osobe kojima je zaista stalo do vas.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.