Reci zbogom stresu

Sigurno ti je poznata ona situacija kada se osećaš tako jadno da ti se čini da je dovoljna još samo jedna jedina stvar da eksplodiraš. Loša vest je da je stres deo života. Period. Ali dobra vest je da ima puno načina da stres oteraš od sebe.

Prva stvar koju u borbi protiv stresa možeš da preduzmeš jeste da se zaštitiš od njega. Ne kažemo da treba da bežiš glavom bez obzira od svake stresne situacije u životu. Na kraju krajeva, ponekad su neki događaji stresni želeli to mi ili ne. Ali mnogo je bolje da ove stvari pustiš da prođu same po sebi, nego da dozvoliš da ti stalno budu u glavi.

Na primer, kada ti profesor kaže da treba da završiš rad od deset strana do sledeće nedelje, nemoj da odmah totalno odlepiš zbog toga ili da padaš u bedak. Jednostavno počni da radiš. Ako stalno misliš kako je nemoguće da to postigneš, izgubićeš kontrolu. Ali što pre počneš da radiš, osećaćeš se mnogo bolje zato što ćeš shvatiti da je to nešto što ipak možeš da uradiš.

U redu, budimo iskreni. Nekada i nije sve baš toliko jednostavno. Nekada nam loše misli neće nestati iz glave, mada mi to želimo. Naprotiv, biće nam non-stop na pameti. Kada se ovo dogodi, tvoje najbolje oružje su usta. Da, usta. Sada je vreme da razgovaraš, da pričaš o onome što te muči. Uhvati svog najboljeg druga/drugaricu i reci šta ti leži na srcu. Pojačaj radio i pevaj što jače možeš. Piši brzinom svetlosti „tragičnu ispovest“ u svom dnevniku. Bilo šta, samo nađi neki „ventil“.

Pored toga što ćeš se braniti od stresa ili ga pustiti da prođe kada te već „uhvati“, postoji milion načina da uradiš nešto drugo i izboriš se sa njim. Ne moraš da uradiš sve sa ove liste, jednostavno izaberi par stvari, izaberi ono što tebi lično odgovara. I pre nego što shvatiš šta se dešava, živećeš u stress-free zoni.

 1. Aktiviraj se. Idi u vožnju biciklom. Idi na čas aerobika, ili u diskoteku s društvom.
 2. Radi vežbe dubokog disanja. Udiši dok brojiš do pet. Izdiši dok izbrojiš do deset. Ponovi ovo deset puta.
 3. Istegni se.
 4. Spavaj.
 5. Zaboravi na brzu hranu i počni da jedeš više voća i povrća.
 6. Izbaci kafu i sve drugo što sadrži kofein.
 7. Izbaci alkohol iz svog života.
 8. Idi u desetominutnu šetnju.
 9. Isključi televizor i pročitaj neki magazin umesto toga (može i neki online magazin, khm :).
 10. Idi u bioskop.
 11. Pričaj sa prijateljima o svojim osećanjima.
 12. Smej se oko nečega. Bilo čega.
 13. Nauči da na teške situacije gledaš iz nekog drugog ugla. Pitaj sebe: „Kako bi Majkl Džekson ili Kris Rok gledao na ovu situaciju?“ Možda i zvuči uvrnuto, ali pomaže.
 14. Nasmej se samom/samoj sebi.
 15. Ne potiskuj svoju mržnji u ljutnju. Budi otvoren/a i iskren/a. Kaži u čemu je problem. Onda potraži rešenje.
 16. Dobro se isplači kada osetiš potrebu za tim.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.