Roditelji ne pričaju o seksu

U pubertetu ste i jedna od tema koja vas, vrlo verovatno, veoma zanima (i koja će nastaviti da vas zanima celog života) jeste seks.

Možda već imate neka iskustva, možda još uvek nemate nikakva – tek, voleli biste da s nekim možete da pričate o seksu, po mogućnosti, s nekim ko o tome zna više od vas i ko je pouzdaniji izvor informacija od nekih vaših prijatelja, koji o seksu, doduše, uvek hoće da pričaju, ali biste rekli da zapravo ne znaju o čemu pričaju, da samo izmišljaju da bi ispali zreli i iskusni.

Za ovakve razgovore roditelji i nisu tako loš izbor. Na kraju krajeva, za njih bar možete biti sigurni da znaju o čemu govore – verovatno vam se nimalo ne dopada da o njima razmišljate na taj način, ali sasvim je sigurno da su oni imali seks (što nije uopšte sigurno za bar neke od vaših hvalisavih prijatelja). Sasvim je sigurno da imaju više iskustva nego bilo ko od vaših prijatelja. Samo, šta ako su vaši roditelji od onih koji ne pričaju o seksu, uopšte?

Ima takvih roditelja. Poput nojeva koji zabijaju glavu u pesak, oni ignorišu svaki mogući povod da jednu jedinu reč o seksu kažu. Dok vam drug ili drugarica pričaju kako su hteli u zemlju da potonu od blama kad su njihovi roditelji načeli temu seksa, vi želite da su i vaši takvi, da možete da im postavite neka pitanja koja vas muče. Međutim, nisu takvi – ako je na televiziji emisija o seksu, pretvaraju se da se ništa ne dešava, ako vama kondom ispadne iz džepa, pretvaraju se da to nisu primetili, ukratko, ne vidite način da s njima načnete tu temu. Šta učiniti?

Ako ste u ovakvoj situaciji, teško da s roditeljima možete nešto da učinite. Čak i da ih direktno nešto pitate, nije verovatno da ne bi našli način da izvrdaju odgovor. Njima je veoma teško da prihvate da njihova „bebica“ sazreva i postaje i seksualno biće – i nadaju se da ćete potrebne informacije dobiti na nekoj drugoj strani, recimo, u školi.

Glavu gore! Imaju i ovakvi roditelji prednost – neće vas „spopasti“ pitanjima ako nađu kondom u vašem džepu ili „nezgodne“ časopise ispod vašeg kreveta.

Ono što želite da saznate možete doznati i na neki drugi način – od starije sestre ili brata, od neke tetke ili nekog rođaka, a možete potražiti i neko od lokalnih savetovališta za mlade. Ne treba da vas bude blam od odlaska na takvo mesto, niti od postavljanja pitanja: oni zato i postoje – da bi vam zaista stručno i jasno odgovorili na sva moguća pitanja o seksualnosti, zaštiti i bilo kakvim problemima iz te oblasti koje možda imate. Njih sigurno neće biti blam da s vama razgovaraju o tome, a vi možete da pitate i da saznate sve što vas zanima.

Informišite se o seksu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.