Roditelji mi ne daju da idem na ekskurziju

Svi tvoji drugovi pričaju samo o predstojećoj ekskurziji dok se ti kriješ u nekom uglu učionice jer ne smeš da priznaš da ti roditelji ne daju da ideš sa njima. Tražiš veoma „kreativne“ izgovore poput one priče o tome kako ti baš tih dana dolazi tetka koju „obožavaš“, ali ipak imaš samo jednu jedinu želju ovih dana – da odeš na ekskurziju sa društvom i da se lepo provedeš.

Postoji više razloga zbog kojih roditelji svojoj deci zabranjuju odlazak na ovakva putovanja. Probaj da posmatraš to sa njihove tačke gledišta. Kada oni čuju reč „ekskurzija“, u glavi im se stvara scenario pun momaka, devojaka, sve to bez kontrole, uz puno alkohola i ko zna još kakvih sredstava. Kada ih pitaš da li smeš na ekskurziju, oni čuju – smem li da postanem glavni junak tvoje najgore noćne more?

Moraš da im objasniš šta se zaista dešava. Ispričaj im sve pojedinosti, počevši od toga sa kim ćeš biti u sobi pa sve do aktivnosti koje zajedno planirate. Nagovori ih da pričaju sa roditeljima tvojih drugova – tako ćeš im staviti do znanja da ne kriješ ništa. Kada tvoji mama i tata čuju mišljenja drugih roditelja koji smatraju da će put biti zabavan i bezbedan, možda će i sami početi da misle u nekom drugom pravcu.

Iako ti izgleda da propuštaš najlepšu stvar na svetu, upamti da ima načina da se dobro zabaviš čak iako konačna odluka tvojih roditelja stane u dva slova – ne. Ako jednostavno ne žele da te puste, poštuj njihovu odluku i počni da praviš nove planove. Ukoliko je problem finansijske prirode, probaj da ih shvatiš što je više moguće.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.