U trendu

S prezervativom se ne uživa?

Već ste neko vreme u vezi, zakonski ste dovoljno stari da smete da imate seks i želite da vodite ljubav sa svojim dečkom. Međutim, postoji jedna "zvrčka": on ne želi da koristi kondom. Kaže vam da se s kondomom manje uživa ili da se ne uživa uopšte. Naravno, pošto vi ne možete da znate šta tačno oseća vaš dečko u toku seksualnog odnosa, skloni ste da mu verujete da zaista manje uživa kada koristi prezervativ. Tu se nalazite u dilemi: koristiti kondom ili ne? S jedne strane, želite da se osećate sigurno, želite da se obezbedite od trudnoće i polno prenosivih bolesti (nije da mislite da vaš dečko ima neku polnu bolest, ali kao obrazovana devojka znate da se može desiti da on ima neku polnu bolest čije simptome uopšte ne oseća, pa, prema tome, nije ni svestan da može da vas zarazi). S druge strane, stvarno vam je "trulo" da svom dečku, koga volite, umanjite uživanje u seksu (a moguće i sebi, ako se i vama manje dopada s kondomom). Šta učiniti?
Odgovor je jednostavan: koristiti kondom! Kakvo je to uživanje ako se bojite neželjene trudnoće i/ili polnih bolesti? Kako ćete uživati ako se posle toga nađete pred izborom da li da abortirate ili da postanete tinejdžerka mama? Kakvo je to uživanje ako kasnije treba da gutate antibiotike dok vas svrbi i pecka i veoma vam je neugodno "tamo dole"?
Pored toga, ne morate da zgrabite prve i najobičnije kondome koje nađete. Promuvajte se s dečkom po gradu, pogledajte kakvih sve kondoma ima što se oblika (recimo, rebrasti – neke devojke uživaju u njima), ukusa i mirisa tiče. A uživanje vašeg dečka? I tu ima pomoći. Naime, ako u unutrašnjost kondoma sipate kapljicu lubrikanta (samo jednu kapljicu, inače bi mogao da sklizne u toku odnosa), osećaj koji će vaš dečko imati biće veoma sličan onome kada se ljubav vodi bez kondoma. Samo pazite da lubrikant bude na bazi vode, a ne ulja (ovi drugi oštećuju kondome). Ako kondom i spolja premažete tankim slojem lubrikanta, biće i vama prijatnije – plus smanjujete šansu da kondom pukne.
Dakle, dok ne budete u vezi duže vreme (tri meseca ili duže), nipošto bez kondoma! Posle tog perioda, možete, uz savetovanje s ginekologom i obavezne laboratorijske preglede, odabrati kontraceptivne pilule koje će vas zaštititi od trudnoće, a da biste oboje bili sigurni od bolesti, najbolje je da se oboje pregledate (vi kod ginekologa, on kod urologa i dermatologa) kako biste bili sigurni da nemate čime da zarazite jedno drugo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.