U trendu

Samo debili uče?

Ima onih koji smatraju da samo "debili" uče i gube vreme na školu, kad u životu postoji toliko mnogo znatno zabavnijih stvari, na primer, izlasci. Slažemo se da izlasci jesu zabavni, ali se ne slažemo da samo "debili" uče, da i ne spominjemo da izlasci i učenje ne isključuju jedni druge.
Ne kažemo, može se desiti da vam zaista nije do učenja ni do školskih obaveza, da biste radije radili nešto drugo, da vas neki predmet nimalo ne zanima, da vam je odbojan… To se dešava, i dešava se svakom, računajući i takozvane štrebere. Neki se tada opredele da batale učenje (nije problem ako to nekad uradite), a neki se opredele da ipak ispune obaveze.
Premda se može desiti da biste radije radili nešto drugo nego učili, učenje nipošto nije postupak kome pribegavaju samo "debili". Redovno učenje vam omogućava sticanje radnih navika, koje će vam u životu biti neophodne – ako niste naviknuti na rad, nećete biti u stanju da izdržite osmočasovno (ili duže) radno vreme, iz dana u dan, iz godine u godinu, a ne očekujete valjda da vas do kraja vaših života izdržavaju mama i tata? Uz to, dobre ocene, do kojih se dolazi učenjem, omogućavaju vam da kasnije upišete školu po sopstvenom izboru, ne neku koja vas uopšte ne zanima (i u kojoj će vam učenje biti još mrskije) jer vas ni u jednu drugu zbog slabog uspeha ne bi primili. A upis škole kakva vam se dopada poboljšava vam šanse da se u životu bavite onim što vas zanima, a ne poslom koji ćete mrzeti (zamislite da četrdeset godina svakog dana idete na posao koji ne možete da smislite, a ako ne idete na posao, mogli biste umreti od gladi, postati beskućnik ili bi vas neko izdržavao i svi bi vas smatrali gubitnikom koji nije u stanju sam o sebi da se brine).
Toliko o koristi od učenja – koja je velika. Uz to, radoznalost je osobina karakteristična za inteligentne, ne za "debile", a radoznaloj osobi će bar nešto od školskog gradiva biti zanimljivo i učenje toga joj neće predstavljati teret, plus će se zanimati za mnogo toga i van škole, za različita znanja koja školski program ne pruža. Pojam učenja ne odnosi se samo na školsko gradivo, nekad ste učili da hodate i da govorite, učili ste da vozite bicikl i rolere, da plivate, učite kako da komunicirate s drugim ljudima, kako da priđete momku ili devojci, kako da igrate kad izađete, kako da se doterate… Sve je to učenje.
Još jednom: učenje i izlasci nipošto ne isključuju jedni druge, savršeno je moguće i učiti i izlaziti (plus oni koji redovno uče ne padaju na popravne ispite, pa mogu da se zabavljaju u toku celog raspusta, za razliku od onih koji u to vreme moraju da nauče dovoljno školskog gradiva da ne bi pali godinu). Samo "debili" uče? S obzirom na to da se praktično sve uči, samo "debili" odbijaju da nauče bilo šta i smatraju da su već "kul" i savršeni.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.