Samo drugovi

Kolika je razlika između prijateljstva i ljubavi, koliko je tanka i stabilna crta koja ih razdvaja, i šta se dešava ako ona nestane? Drug ili dečko, devojka ili drugarica, prijateljstvo ili ljubav? Ovo su pitanja koja su često predmet diskusija na temu ljubavi. Gde si ti u svemu tome? Recimo da ti se svideo(la) najbolji(a) drug(arica). Da li biste mogli, i kako, da funkcionišete na drugom nivou – u vezi.

Šta se takvom vezom može dobiti, a šta izgubiti? Koliko je veliki rizik? Jako je malo prijatelja koji traju za ceo život, a tipova/devojaka ima na svakom koraku. Zapitajte se da li osećate nešto više od platonske ljubavi prema toj osobi i da li je to trajno? Niko ne može biti siguran u vezi s tim, a jednom, kada taj crv uđe u misli, teško je izbaciti ga iz glave. Istina je da je svako u životu barem jednom iskusio takvu situaciju, ali je malo onih koji su prijateljstvo pretvorili u veliku ljubav, pravu vezu.

Razmišljajte o svim aspektima vaše „moguće“ veze u paru, a ne kao dvoje drugova koji su do sada išli svuda zajedno i pričali jedno drugome ko im se sviđa, i kako, i zašto. Toga više neće biti ako pređete iz prijateljstva u ljubavnu vezu. Mala je verovatnoća da ćete i dalje moći da pričate o svemu. Možete se čak i nekim stvarima iznenaditi, neke vam možda neće prijati. Recimo, poljubite se i tada uvidite da to nije to – i, tu je kraj. Onda nastaje rusvaj kada shvatite da vašu drugaricu volite više kao sestru nego devojku. Ukoliko nema hemije među vama, nikakva priča niti godine koje se poznajete nisu bitne. Ako je razlog da budete sa njim/njom taj što vas je skoro ostavio(la) dečko/devojka, nije potrebno naglasiti da je to suludo. Jeste njegovo/njeno rame tu za plakanje, ali to je samo drugarsko rame. Ako vam se čini da je u ovoj priči više stvari protiv nego za, u pravu ste. Malo je stvari koje su pozitivne u ovakvim slučajevima, što ne znači da ih nema.

Lepo je to što je on/ona prva osoba koju zovete kada dođete kući sa odmora ili vikenda, što baš njemu/njoj želite sve da ispričate. To jesu znaci mogućeg razvoja okolnosti. Sve veze koje su proistekle iz prijateljstva imaju ekstremne ishode: ili su trajne ili se gotovo odmah završe. Retko kada, gotovo nikada se iz ljubavi ne vraća u prijateljstvo, u prethodnu fazu. Dakle, ovo nije reverzibilan proces. Imajte to u vidu i ponovo dobro razmislite. Nemojte ništa naprečac uraditi ili reći. Šta god da se desi, budite iskreni, jer će vaš(a) drug/drugarica odmah primetiti ako pokušate nešto da sakrijete ili slažete. Uostalom, pa on/ona je taj/ta koji(a) vas najbolje poznaje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.