Samo ste vi bez „kinte“ (2)

Pronađite svoju staru odeću ili staru odeću svojih roditelja, braće ili sestara, a onda pravite kombinacije od nje; takođe, možete tražiti i maminu pomoć ili pomoć neke rođake da vam pomognu da sami sašijete sebi nešto ili postojeću odeću malo ukrasite kako bi bila u trendu.

Naravno, glavno pitanje: šta s akutnim nedostatkom novca, jer ne možete u kafiću da plaćate ni starom odećom ni stvarčicama koje ste sami napravili? Kao jedno, možete da se bacite na traganje za nekim slatkim mestima za izlazak koja imaju pristupačnije cene i onda nagovorite društvo da isprobate i ta mesta, a možete i da smišljate različite načine da se zabavite s društvom, načine koji ne uključuju trošenje novca (šetnja, vožnja bicikla ili rolera (ako ih imate), druženje kod nekog od vas kod kuće, uz dobru muziku i grickalice…). Takođe, možete da se potrudite da i sami zaradite nešto novca tako što ćete naći neki poslić (čuvanje dece, davanje časova, nalaženje poslova preko omladinske zadruge, kao i preko poznanika vaših roditelja).

Za kraj: nemojte se stideti toga što vaši roditelji nemaju više novca, to nije nikakva sramota. Umesto toga, razgovarajte s prijateljima i recite im da imate zaista mali džeparac i da nemate od čega da izlazite u fensi lokalčiće koji se njima dopadaju – tada će im vaše ponašanje, koje im je sigurno bilo čudno, postati jasnije. Ako su vam pravi prijatelji, neće im smetati što nemate novca niti će vas vrednovati po tome – a ako zaključe da ste manje vredni jer nemate novca kao oni, vi možete da zaključite da ste već previše vremena izgubili s površnim osobama (šta su oni bolji od vas – to čak nije novac koji su sami zaradili, nego troše ono za šta su njihovi roditelji naporno radili?) i da pronađete prave prijatelje, kojima će biti bitno kakvi ste, a ne koliko vaši roditelji zarađuju.

Zaista, nije sve u novcu. U snalažljivosti i u pravom prijateljstvu je mnogo više.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.