U trendu

Samozadovoljavanje i rak grlića materice

Samozadovoljavanje je i dalje za mnoge tabu tema; kada se i pomene, uglavnom se povezuje s muškarcima ili s momcima, kao da i žene i devojke to ne rade – a rade (ne sve, ali ima ih koje to rade, i to je sasvim u redu). I onda se desi da devojke ne znaju gde da potraže savet u vezi s tim škakljivim pitanjem, a čuju sve i svašta, recimo, da samozadovoljavanje povećava šansu da dobiju rak grlića materice.
Nije tačno. Ne povećava. Logika iza ideje da bi samozadovoljavanje nekako moglo da dovede do raka grlića materice je ta da, što se ranije počne sa seksualnim odnosima, i šanse za kancer su veće. Na neki način, jeste tačno da je, što ranije počnete sa seksualnim odnosima, rizik od raka grlića materice veći, ali se to odnosi na seksualne odnose s drugim ljudima, a ne na samozadovoljavanje. Naime, raniji početak odnosa najčešće znači i veći broj seksualnih partnera, što povećava mogućnost da se zarazite humanim papiloma virusom, a neki oblici tog virusa odgovorni su za rak grlića materice. Prilikom samozadovoljavanja tim virusom se ne možete zaraziti, tako da samozadovoljavanje nikako ne utiče na dobijanje raka.
Naravno, postoje stvari na koje treba obratiti pažnju prilikom samozadovoljavanja. Nemojte koristiti predmete kojima biste mogle da se povredite, nemojte biti preagresivne prema sebi tako da se povredite, i pazite na higijenu genitalija, ruku i predmeta koje odaberete da koristite, ako koristite neki. Izuzev toga, samozadovoljavanje je potpuno bezbedno, ne može vam doneti polno prenosivu bolest niti od njega možete zatrudneti, a u tome uživate i otkrivate šta je to što vam prija, što niko ne može napamet da zna.
Što se tiče zaštite od raka grlića materice, potrebno je obratiti pažnju na sledeće stvari. Izbegavajte često menjanje seksualnih partnera – budite s onima koji su vas vredni, ne s bilo kim. Obavezno koristite kondome (nisu apsolutna zaštita od humanih papiloma virusa, ali dosta pomažu). Ukoliko imate seksualne odnose, redovno se kontrolišite kod ginekologa – ako nemate nikakvih tegoba, pregled jednom godišnje, uključujući i Papa test (potpuno je bezbolan), biće dovoljni. Ako krvarite posle seksualnih odnosa, a to vam nije bio prvi odnos (drugi, treći…), obavezno posetite ginekologa, kao i ako krvarite između menstruacija. Takva krvarenja se mnogima dešavaju i najčešće ne znače ništa ozbiljno, ali ih treba proveriti, za svaki slučaj.
Bez straha, pazite se i uživajte!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.