Šetajte!

Konstantno se priča o tome koliko je fizička aktivnost neophodna za dobro zdravlje, za kondiciju, koliko pomaže ako želite da steknete ili zadržite vitku liniju… Dobra vest za one koji nisu ljubitelji sportova: fizička aktivnost može da bude i šetnja.
Naravno, ne mislimo baš na šetnju toliko laganu da možete pažljivo da prostudirate svaki izlog pored kojeg prođete; šetnja kao fizička aktivnost ipak treba da vam predstavlja izvestan napor, inače neće imati efekta. Taj napor treba da bude blag, disanje treba da vam bude naglašeno, ali i dalje bi trebalo da ste sposobni da pričate. Dakle, drugaricu ili druga pod ruku, pa u šetnju – koristiće i vama i njoj ili njemu.
Preporučljivo je da prvih pet minuta hodate sasvim lagano, onda da uradite nekoliko vežbi istezanja, pa da onda krenete u pravu šetnju, koja bi trebalo da traje između 35 i 45 minuta. Poslednjih pet minuta trebalo bi ponovo da usporite, kako biste se malo rashladili i smirili. Ukoliko ste u toliko lošoj kondiciji da vam je ovo prevelik napor, minutažu rasporedite na dva ili tri dela u toku dana. Šetnje su idealne kada su svakodnevne.
Šta konkretno postižete svakodnevnim šetanjem? Angažujete velike grupe mišića, dobijate duge i lepe noge, mogućnost povrede je minimalna, a ako u vašoj porodici postoji rizik od šećera ili visokog pritiska, svakodnevne šetnje smanjuju šansu da se to baš vama desi. Ovakve šetnje pomažu i ako želite da smršate – svakako da nećete smršati ekspresnom brzinom, ali nećete ni posle toga ekspresnom brzinom vratiti kilograme.
Sve u svemu, šetnje su zabavne, naročito ako ste u dobrom društvu, a uz to su i zdrave i pomažu vam da lepše izgledate. Kao što smo već rekli, drugaricu ili druga pod ruku – i šetajte!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.