U trendu

Skrivena šminka

Veliki je broj tinejdžerki koje vole da se šminkaju, ali se može desiti da im neko to brani. Tada nije loše znati neke trikove, kako da se našminkate da to lepo izgleda, a da se praktično i ne vidi da ste našminkane – naročito je zgodno ako nekom nastavniku smeta kad imate i trunčicu šminke na licu.

Da ne bude zabune, ne preporučujemo ovde nikakav rat s autoritetima, niti smo za to da se na lice stavi „tri tone“ šminke – šminka je najlepša onda kada je diskretna, kad istakne ono lepo na vama, prikrije nedostatke, i kad ne izgleda kao da ste se „namazale ratničkim bojama“. Međutim, desi se da vam neko brani da stavite čak i sasvim malo šminke, a vi se osećate lepše i sigurnije ako ste se ipak malo doterale. Šta tad? Mala napomena: ovaj tekst nije za one devojke koje već jako puno znaju o šminkanju, više je za one koje sa tim imaju malo iskustva.

Ako vam je u nekom okruženju šminkanje zabranjeno, dobro je izbegavati korišćenje podloge preko celog lica – makar vam se činilo da je iste boje kao vaša koža, ipak se vidi (i onda vas nastavnik kome to smeta pošalje na umivanje ili vas čak upiše u dnevnik). Umesto podloge, može da bude dobro diskretno naneti korektor na problematična mesta; ako ga nanosite malom četkom, trebalo bi da pokrije ono što želite da sakrije, a da bude teško uočiti da ste bilo šta nanele na lice.

Nije dopušten karmin? Koristite balsam za usne, postoje i oni kojima je dodata trunčica boje. Balsam za usne nije šminka (plus uvek možete da kažete da ga stavljate da vam usne ne bi ispucale, i tu vam niko ništa ne može), a ipak ostavlja lep trag na usnama. Nešto ove vrste možete „smućkati“ i same, tako što ćete trunčicu karmina po želji pomešati s balsamom za usne.

Diskretno naneto rumenilo može licu da doda na svežini, ali se i prečesto primećuje da je naneto. Pokušajte sa sasvim laganim formulama na bazi gela, one su manje uočljive, više izgleda kao da vas je neko štipnuo za obraze. Ili, ako ste sklone „uradi sam varijantama“, možete da pomešate mrvicu karmina (stvarno samo mrvicu!) s hidratantnom kremom za lice i to da nanesete preko jagodičnih kostiju.

Uvijač za trepavice će vam „otvoriti“ oči, a ne spada u šminku i niko vas zbog toga ne može poslati na umivanje. Dodajte tome bezbojnu maskaru koja će vam razdvojiti i definisati trepavice i učiniti obrve urednijim, i mnogi će želeti da vam se zagledaju u oči, nesvesni šta ih toliko privlači. A neće biti nikakve vidljive šminke.

Za svaki slučaj, ako vam je potrebno da pod hitno skinete šminku s lica, nosite u rancu maramice za skidanje šminke – pouzdanije su od spiranja šminke vodom u školskom toaletu, plus vam mogu uvek biti pri ruci.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)