Slagali ste za brijanje nogu

U pubertetu se s vašim telom dešavaju svakakve promene, a neke od njih vas nimalo ne oduševe, kao što su dlake na nogama i još nekim delovima tela koji su ranije bili glatki i nežni. Dlake se, naravno, mogu ukloniti na različite načine, a ono što nekad napravi još veći problem je sukob s roditeljima zbog uklanjanja neželjenih dlačica.
Ono što nemali broj devojaka uradi jeste to da uzmu brijač i obriju noge, ili im drugarica obrije noge. To se, neretko, uradi onda kad vam "dune"; dosadilo vam je više da trpite te glupe dlake, a već ste videle da neke od vaših drugarica imaju lepe, glatke noge. A onda se neko od vaših roditelja (ili oboje) naljuti na vas što ste to uradili. Ili ste već ranije pričali s njima o brijanju nogu, oni su vam to zabranili, vi ste to ipak uradile, i sad ne znate šta ćete, osim da lažete roditelje i krijete noge.
Laganje se u principu ne isplati, pre ili kasnije vas "provale". Za ovako nešto možete jedno vreme da skrivate obrijane noge, dok vam dlačice ponovo ne porastu, i da ih posle toga više ne brijete. Ali, opet postoji mogućnost da vas uhvate, naljute se na vas još i više zbog laži, plus i dalje imate problem jer su vam noge dlakave, a vi to ne želite.
Zašto se roditelji uopšte bune protiv brijanja nogu? Najviše iz straha. Delom je to strah da se ne posečete, kao i da ne dobijete neku reakciju na koži (ako brijač nije dovoljno oštar, može da vam iziritira kožu), a delom je to i ono: "Jao, kako ovo dete brzo raste…", što i te kako uplaši roditelje s vremena na vreme. Koliko juče ste bili beba, a sada vam već rastu dlačice na nogama, ulazite u pubertet, odrastate, stupaćete u seksualne odnose… Vi vidite samo dlake, ali svašta može da prođe kroz glavu vaših roditelja kad ih nešto podseti da ulazite u pubertet.
Postoji još jedna mogućnost, a to je da su vaši roditelji protiv uklanjanja telesnih malja ili da im je strana ta praksa. Dešava se. I onda ih uznemiri to što vi radite sebi, deluje im neprirodno.
Šta da uradite? Najbolje je ne lagati roditelje. Ako ste već obrijale noge, recite majci za to – moguće je da će vas grditi, naročito ako ste to učinile nakon zabrane, ali će joj i biti drago što ste priznale šta ste učinile. U svakom slučaju, nađite neki trenutak kad ni vi ni majka niste ni previše umorne ni previše nervozne, i počnite s njom razgovor o metodima uklanjanja neželjenih dlačica. Objasnite da vam te dlačice smetaju, kako se osećate pored svojih drugarica izdepiliranih nogu, a zatim tražite od majke savet o tome koji metod uklanjanja dlačica je po njenom mišljenju najbolji. O metodima uklanjanja dlačica možete da se raspitate i kod nešto starijih devojaka, jer je moguće da vaša majka i dalje koristi ono na šta je navikla kad je bila vaših godina, a od tada su se stvari u nekoj meri menjale.
Ukoliko same pitate majku za savet i ne lažete je, verovatno će sve biti u redu. A ako vam roditelji baš brane da uklanjate dlačice? Onda procenite da li vam je bolje da se pridržavate zabrane (prijateljicama možete uvek objasniti da vam roditelji zabranjuju da depilirate noge, svi znaju šta su roditeljske zabrane), ili da zbog dlaka vodite rat s roditeljima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.