Sledeće godine, sigurno ću…

Neke običaje koji su zaista dobri treba preuzeti bez obzira na to iz koje zemlje ili kulture dolazili. Jedan takav dolazi iz Amerike, gde postoji običaj davanja obećanja u novogodišnjoj noći, tiho ili u sebi, onoga što ćeš sigurno uraditi naredne godine.

To su obično neki odnosi koje treba popraviti, želje koje stalno odlažete bez ikakvog pravog razloga ili, jednostavno, opšta obećanja da ćete prevazići sami sebe u sledećoj godini. Svi imamo nekog prijatelja ili rođaka o koga smo se nehotice ogrešili, te ga tako povredili. Želiš već godinama da kreneš na hor, moderan balet, klizanje, i ma koliko puta sebi govorila „sledećeg meseca sigurno“, to se nikako ne ostvaruje.

Ili, uvek si sanjao da se oprobaš u fudbalu, košarci, glumačkoj sekciji, a ne možeš naći nijedan dobar razlog zašto nisi ni pokušao. Možeš obećati sebi da ćeš biti bolji u školi ili da ćeš se potruditi da budeš bolji prijatelj. Svi se prepoznajemo u ovim redovima – novogodišnje presabiranje se baš odnosi na ovakve priče.

Evo nekoliko „novogodišnjih rezolucija“ koje se uvek mogu pomisliti na prelazu u narednu godinu.

  1. Reci neku lepu reč o nekome, mnogo je verovatnije da će onda i oni lepše pričati o tebi.
  2. Izbegavaj tračeve i trač partije. Ko zna, možda ćeš već sutra ti biti tema takvih razgovora.
  3. Kada ti neko poveri tajnu, čuvaj je, čak i od najboljeg prijatelja. Niko ne voli da drugi prepričavaju njegove tajne.
  4. Poštuj razlike među ljudima i nemoj suditi drugima. Svaka osoba je specijalna, to je ono što život čini zanimljivim. Upoznavanje novih, različitih ličnosti, izazov je svakog novog dana.

Lepo se provedi ove noći, poželi drugima ono što i sebi želiš, a posle ponoći pomisli na sebe i obećaj da ćeš učiniti sve da ispuniš te svoje želje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.